Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oviljan att tänka grönt i fokus i Eriks solodebut

Erik Wennergren är kanske mest känd för sin medverkan i banden Hindenburg och The Suspicious Leftovers. Men nu står han på helt egna ben och debutsingeln, Planet B, släpps på onsdag.

– Det är en låt som handlar om klimattoppmötet i Köpenhamn, Cop 15. Jag var där och demonstrerade. Det var en stor demonstration med 100 000 personer. Det blev inget bestämt så det var en ganska stor besvikelse. Så då kom jag hem och kände att det här vill jag skriva något om. Och så skrev jag en låt om det, berättar Erik Wennergren.

Klimattoppmötet var 2009 och sedan dess har låten legat vilandes. Erik hade länge tänkt att han skulle spela in en skiva, men hade inte riktigt hittat rätt tillfälle tidigare.

– Nu har det slumpat sig så. Allt har flutit mot att jag ska göra det här nu och jag hade ganska mycket spelningar i vinter och startade egen firma så det blev en ekonomisk grund till en skiva.

Men först blir det alltså singelsläpp och till den även en musikvideo som spelas in vid skateboardrampen i badhusparken i dag. Videon regisseras av Robert Singleton och premiärvisas på bio Regina på onsdag.

– Robert kom fram till mig efter att jag spelat på Stortorget för ett par veckor sedan. Jag hade haft en tydlig vision om att jag ville ha en musikvideo för att nå ut med den här låten. Jag hade försökt att rodda ihop själv, men de jag frågade kunde inte och allt blev väldigt motigt, säger Erik.

Musikvideon kommer att innehålla ett myller av människor, en idé som Erik och Robert bollat fram tillsammans.

– Det kommer fäktare, det kommer amerikanska fotbollsspelare, det kommer en fitnesskvinna, det kommer små skejtboardknattar som håller på med det här skejt för tjejer, det kommer en pensionär och en rökmaskin, berättar Erik.

Eriks Wennergrens debutalbum släpps i slutet av augusti och även om första singeln handlar om klimat- och miljöfrågor gör inte hela skivan det.

Men det finns ett samhällsengagemang och skivan innehåller låtar som handlar om den svenska vapenindustrin och om ekonomiska flyktingar från Libyen.

– För mig hänger allt ihop. Jag skulle inte bara kunna nörda in mig på miljöfrågan utan för mig hänger det ihop med jämställdhet, med vår syn på hälsa och vår syn på arbete, säger Erik.

Självklart finns det kärlek med på skivan också.

– Min flickvän är en stor inspiration. Vi har haft ganska mycket distansförhållande och då blir det mycket undertrycka känslor som måste kanaliseras på nåt sätt.

Och målet med singeln som släpps på onsdag?

– Det finns två mål, det ena är att öka medvetenheten kring den här konferensen som hålls, Rio + 20, och sedan är målet också för mig att nå ut som artist och komma ut med vad jag gör.