Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oviss framtid för odjurscentret

Oron är stor på Storsjöodjurscentret i Svenstavik.

Utan ekonomisk stöttning från Bergs kommun ser framtiden oviss ut.

Svenstaviks företagarförening, som driver Storsjöodjurscentret, har tillsammans med Jamtli sedan i vintras försökt få till ett samarbetsavtal med Bergs kommun. I våras sa kommunen nej. Nu har budgetförslaget reviderats och ett nytt försök görs. En skrivelse har lämnats in till kommunstyrelsen.

– Det är viktigt för framtiden att bilda den här organisationen. Det är viktigt att det blir en avknoppning med fler parter, säger Susanne Kindström, projektledare.

Enligt förslaget bör en museichef tillsättas. Jamtli vill gå in och betala 25 procent av lönen och Bergs kommun föreslås betala 75 procent. Tanken är att tjänsten ska vara en resurs inte bara för Storsjöodjurscentret utan även för kommunens övriga kulturarv. För kommunen skulle det innebära en kostnad på 400 000 kronor 2014. Vilket är samma kostnad som föreslogs i vintras.

– Kommunen skulle få en väldigt fin kompetens, och det skulle kännas väldigt fint om vi fick samarbeta med Jamtli, säger Susanne Kindström.

Kommunalrådet Karin Paulsson (S) har inte hunnit se den senaste skrivelsen, men är tveksam till om kommunen kommer att resonera annorlunda nu.

– Det vore tråkigt om det inte blev något mer av Storsjöodjurscentret, men man borde kunna leva vidare på egna ben. Tanken från början var ju att man skulle klara sig på de intäkter som kom in från besökare.

När centret invigdes i december förra året var målet 15 000 besökare första året. Den målsättningen sänktes senare till 3 000. Med två månader kvar av året har knappt 2 000 besökt anläggningen.

– Alla som besökt oss är överraskade över kvaliteten på produkten. För oss är det viktigaste nu att få till ett avtal med kommunen när det gäller skolan. Vi måste bygga upp ett program, så att det inte bara blir tillfälliga besök, utan att vi blir en medveten verksamhet för skolorna, säger Susanne Kindström.

Hon vill gärna se ett avtal med kommunen när det gäller utveckling av den pedagogiska verksamheten. Karin Paulsson tycker att det är centrets ansvar att jobba aktivt mot skolorna.

– Jag har inga lösningar på hur det ska gå till rent praktiskt, men centret är ju inte kommunens ansvar.