Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oviss målvaktskamp in i det sista

/
  • Johan Holmqvist (till höger) och Stefan Liv i Tre Kronor tränade under fredagen inför dagens premiärmatchen mot Österrike.Foto: Scanpix

Den ene har rutinen från en guldkantad VM-turnering och spel i NHL. Den andre storspelade i SM-slutspelet och har haft bäst formkurva på slutet.
Blir det Johan Holmqvist eller Stefan Liv i Tre Kronors mål i VM-premiären mot Österrike?

Annons

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson var inte beredd att ge något besked efter fredagens träning i VM-arenan.

Men så känns också målvaktskampen i Tre Kronor jämnare och mer oviss än någonsin tidigare.

Inför VM-premiären mot Österrike är det Holmqvist eller Liv det handlar om. Men längre fram i turneringen kan svaret på frågan vem som blir förstemålvakt lika gärna bli Jonas Gustavsson.

Alla tre målvakter har visat kanonform under säsongen. Men det finns också frågetecken för alla tre som kommit under den senaste veckan. Formdippar på Holmqvist och Liv i varsin match i Ceska Cup och en avbruten VM-uppladdning för Gustavsson som fick åka hem då hans mamma blev svårt sjuk.

Johan Holmqvist tycker att den hårda konkurrensen är bra för Tre Kronor:

– Man behöver det. Ska man gå hela vägen så blir det en lång turnering, nio matcher. Och förra veckan svängde det rätt rejält i målvaktsspelet.

”Honken” hade en rätt skakig insats mot Finland och efter en toppmatch mot Tjeckien dippade även Stefan Liv mot Ryssland i Ceska cup.

– Det är ju målvaktsspelet. Ni (journalister) är ju rätt bra på att tycka till. Vi var ju inte speciellt bra, men jag tycker inte man ska göra så stor sak av det. För egen del så vann vi ju den matchen ändå. Jag har spelat bra under hela året i landslaget så det känns bra. Dessutom hade vi haft en rätt tuff träningsperiod. Nu känns det bättre och bättre.

inne på samma sak:

– Formen känns bra. Jag gjorde ett bra slutspel, det gick bra mot Tjeckien och sedan var det ryssmatchen. Men en dålig match av 20 måste man få göra, säger han.

Holmqvist tog Tre Kronor till VM-guld i Riga 2006 och gjorde sedan två säsonger i NHL.

– Att jag har ett ganska stort lugn. Jag känner mig inte speciellt uppstressad och vet vad som krävs. Jag känner mig väldigt inspirerad och sugen på att det ska dra i gång, säger han.

På fredagen kom också Jonas Gustavsson till Bern. Han har inte tränat på drygt en vecka och behöver några dagar på sig.

– Först och främst behöver jag komma in i det och få några träningar. På sikt tänker jag konkurrera om att få spela, säger han.

I fjol kom Henrik Lundqvist in mitt under VM, nu har NY Rangers stjärnmålvakt i takt med segrarna över Washington och 3–1-ledning i matcher kommit allt längre från Bern.

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson säger sig dock inte vara bekymrad över de färska formsvackorna hos Holmqvist och Liv.

– Nej, det har väl hänt under säsongen att båda har haft dåliga matcher, så det är inget konstigt med det. Jag är inte ett dugg orolig.

1 Stefan Liv, 30 Johan Holmqvist.

29 Kenny Jönsson, 4 Johan Åkerman – 6 Magnus Johansson, 39 Tobias Enström – 28 Dick Tärnström, 2 Nicklas Grossman.

80 Mattias Weinhandl, 9 Tony Mårtensson, 21 Loui Eriksson – 20 Joel Lundqvist, 15 Rickard Wallin, 22 Niklas Persson – 24 Johan Harju, 23 Linus Omark, 10 Martin Thörnberg – 14 Patrik Berglund, 16 Johan Andersson, 26 Marcus Nilson.

Mer läsning

Annons