Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Owen Laws lämnar politiken

Kommun- och landstingspolitikern Owen Laws (MP) från Ås slutar med politiken efter den här mandatperioden. Då har han varit politiker i 18 år.

– Jag vill göra annat också.

Owen Laws betonar att det inte handlar om något missnöje med Miljöpartiet, varken på riksplanet, i kommunen eller i landstinget.

Han kommer att stanna inom Miljöpartiet, om det inte alldeles ändrar inriktning. Men från 2015 kommer han inte att delta ens som den minsta lilla gräsrot.

– Jag har så lätt att uppslukas, säger han.

Det är två omvälvande skeenden som fått 52-årige Owen Laws att ändra inriktning i livet.

Sommaren 2010 separerade han och den kvinna han levt tillsammans med i drygt 20 år och som han har två barn tillsammans med.

– Vi hade bara vuxit isär. Vi blev inte fiender eller något sådant

Den äldre sonen, som nu är 20 år och precis har köpt en lägenhet, följde med sin mamma till Östersund.

Den yngre sonen, nu 17 år gammal, bodde kvar med Owen i radhuset i Ås.

Det andra stora var att han efter separationen träffade en kvinna. Den passionerade kärleken till henne beskriver han i dikten "Längtan" som publicerades i ÖP:s Lördagsbilaga nu 24 november.

Kvinnan är jämnårig med Owen och jobbar och bor i Umeå. Planen är att han ska flytta dit efter 2014. Men han hänger inte upp sitt liv på henne.

– Jag gör det här oavsett hur det blir med min nuvarande kärlek.

Under barndomen och ungdomen flyttade Owen och hans föräldrar ofta runt i USA. Som ung vuxen och universitetsstuderande blev norra Kalifornien hans hemtrakter.

Till Sverige och Uppsala kom han som utbytesstudent. Och efter bland annat högskolestudier i u-landskunskap och humanistiska ämnen flyttade han och hans barns mor till Jämtland sommaren 1991. Hon hade kommit in på sjuksköterskeutbildningen vid dåvarande vårdhögskolan.

Owen som i USA bland annat var aktiv fredsaktivist blev i Sverige helhjärtad motståndare till EU. Han tog initiativet till att bilda Nej till EU i Jämtlands län och han var dess ordförande fram till folkomröstningen i november 1994 som ledde till att Sverige gick med i EU från 1 januari 1995.

Owen hade anslutit sig till Miljöpartiet 1989 och valet 1994 ledde till att han några år in på den mandatperioden blev tjänstgörande ersättare i Krokoms kommun.

Vid valet 1998 blev han ordinarie ledamot i Krokoms kommunfullmäktige och ersättare i landstingsfullmäktige, som blev en ordinarie plats.

Sedan valet 2010 har han haft ungefär 50 procent av kommunalrådsersättningen i Krokom.

– Jag har haft arvode på deltid och jobbat politiskt mer än heltid.

Nu inför de sista två åren har han trappat ned det politiska arbetet något.

Det han är mest stolt över under sin politiska bana är det nuvarande samarbetet sedan sex år tillbaka med den borgerliga alliansen i Krokoms kommun.

– Det är i det närmaste friktionsfritt. Alla är så lyhörda och prestigelösa och verkligen hängivna att försöka göra Krokom till en bra kommun.

Owen hävdar att grunden till detta majoritetssamarbete lades under mandatperioden 2002 – 2006 då Miljöpartiet, Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Vänstern jobbade mycket tillsammans och bland annat lade gemensamma budgetförslag som alternativ till förslagen från dåvarande S- och C-majoriteten.

Men i landstinget har han och Miljöpartiet bildat majoritet med S och V.

– Samarbetet till höger i landstinget var helt otänkbart. De var sådana privatiseringsivrare. De var helt orimliga.

Owen medger att barnen kommit i kläm när det politiska arbetet tagit tid. Han ska vara mer med dem nu.

– Vuxna barn behöver sina föräldrar också.

– Och så ska jag ägna tid åt min kärlek.

Han räknar också med mer tid för fjällvandring, turskidåkning och annat friluftsliv.

– Och så har jag börjat skriva igen. Jag skriver dikt både på svenska och engelska.

Owen Laws har inte något yrke att falla tillbaka på. Han tror att han kan få humanistiskt inriktade projektjobb. Han har i Krokom arbetat inom "Projekt Mångfald" som utgick från Strömsund och inom Navigatorprojektet i Krokom.