Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oxenstierna hade nog kräkts på Eliassons mygeltolerans

Jäv smusslas undan.

"Försäkringskassan har tvättat bort stämpeln som en av Sveriges mest hatade myndigheter", sa FK:s generaldirektör Dan Eliasson när han för en dryg månad sen besökte lokalkontoret i Tranås. Nu har två mygelskandaler i hans närmaste krets gjort att känslorna för myndigheten närmar sig om inte hat så åtminstone löje och motvilja.

Den ena handlar om en toppchef som rekryterade sin sons sambo till ett jobb på FK som inte annonserats ut. Dessutom försökte han fixa jobb åt sin fru på sin arbetsplats, genom att "rådfråga" en underlydande om dennes uppfattning om fruns tjänstbarhet. Hennes cv bifogades frågan.

I båda fallen klarade sig den dynamiske chefen undan disciplinär påföljd. Tvärtom blev han befordrad – trots misstankarna om jäv utsågs han till försäkringsdirektör och ledamot av myndighetens ledningsgrupp. Med ett lönelyft på 15 000 har han i dag en bruttolön på 107 000 kronor.

Det var Expressen som i onsdags kom med avslöjandet. Som lök på laxen kunde tidningen i går berätta om att FK:s kommunikationsdirektör rekryterat sin flickvän till en chefspost på den egna arbetsplatsen. Han fick därmed attesträtt för hennes lön, semester och utlägg vilket bland annat gjorde att hon fick betalt då hon åkte privat till USA.

Till saken hör att paret träffades på jobbet och det var vid en omorganisation som flickvännen befordrades till chef för kundkommunikation. Hennes löneökning stannade dock vid 9 000 kronor.

Dan Eliasson blev chef för Försäkringskassan 2011. Beslutet hyllades närmast enstämmigt. Regeringen hade rekryterat en socialdemokrat med okonventionell bakgrund. I unga år spelade han i ett punkband vars främsta hit hette "Knulla i Bangkok." Som statssekreterare åt Thomas Bodström hotade han den förre justitiekanslern Göran Lambertz med en offentlig desavouering om han inte slutade kritisera rättsväsendet.

När Eliasson blev chef för Migrationsverket 2007 blinkade han åtminstone mot en opinion med åsikten att om det var han "som personligen bestämde skulle säkert nästan alla få stanna." En kommentar som i det gamla Ämbetsmannasverige skulle ha diskvalificerat honom som generaldirektör.

Och på den vägen är det. I februari twittrade han: "Normalt håller jag mig till socialförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!" Även den kommentaren fick passera utan hörbart klander från uppdragsgivaren. När Jimmie Åkesson krävde att Eliasson skulle få sparken gav SD-ledaren den starkaste draghjälp som tänkas kan åt Eliasson. Den minister som mot förmodan skulle försöka flytta på Eliasson lär riskera att åka ut själv, stämplad som Åkessonlakej.

Arbetsförmedlingens chef Angeles Bermudez- Svankvist fick i sparken under närmast förnedrande former tidigt i höstas. Den utlösande faktorn var skyhöga fakturor för en slarvigt skött mobilsurfning. Det är illa, men nog inte lika förödande för den allmänna rättsuppfattningen som att befordra folk som uppenbarligen sysslat med vänskapskorruption.

Ulf Kristersson är en omdömesgill minister. Nu måste han förklara om det ska få gå till så här i hans fögderi. Det handlar inte om ministerstyre, utan om att slå vakt om anständigheten i offentlig förvaltning.