Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

P-böter är bra affär för kommunen

Parkeringsavgifter och felparkeringar är en bra affär för Östersunds kommun. I fjol fick man in nästan tolv miljoner kronor.

Merparten av intäkterna är parkeringsavgifter, men en femtedel av summan är från folk som parkerat sin bil fel eller stått över tiden. I centrala Östersund är gatan utanför Clarion hotell en av de platser som har mest lagvidriga bilister, enligt trafikingenjör Jan Asplund på Östersunds kommun.

– Det är mycket slarv utanför där. Många ställer sig taxizonen där det är stoppförbud, säger han.

När ÖP besöker gatan en vardag i slutet av juli är det lätt att konstatera att det stämmer. Det kommer flera bilar som ställer sig i taxizonen, andra ställer sig mot färdriktningen halvägs upp på trottoaren precis under stoppförbudsskylten.

– Det är en gammal vana, jag brukar ställa mig här, säger en äldre man som parkerat i taxizonen och som vill vara anonym.

– Ibland får gästerna parkeringsböter här utanför. Men det är inte bara våra gäster som ställer sig här, det är många andra också. Och eftersom parkeringsvakterna har kontor på andra sidan gatan har de bra koll, säger Nina Weihs, receptionist på Clarion hotell.

Kommunen har två parkeringsvakter anställda och om en bil står för länge på en och samma plats finns risken att den beslagtas och skrotas.

– I princip skrotar vi rubbet. Vi har provat sälja några, men det kostar för mycket, säger Jan Asplund.

I ett taggtrådsinramat hägn utanför stan står i dag fyra luggslitna bilar. Det är hit de 30-40 bilar, som Östersunds kommun tar varje år, skjutsas. Nu kan det bli fler, i och med den nya lagstiftningen kan även bilar som har fem eller fler parkeringsböter på sig beslagtas av kommunen.

– Vi har försökt få polisen att ta dem tidigare, men nu med den nya lagen har vi chansen att ta dem.