Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

P4 Jämtlands kanalchef svarar på kritiken


I en debattartikel frågar ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg om radion inte gör någon lokal journalistik, samtidigt som han i nästa mening skriver att P4 Jämtland ägnar mycket energi åt att granska ÖP och Mittmedia.

Jodå, vi bedriver lokal journalistik sju dagar i veckan året runt och vi kommer att fortsätta att granska både ÖP och Mittmedia, även om det inte alltid kanske kommer att ske på ett sätt som ÖP:s ledning kommer att uppskatta.

Då det gäller vår publik så är det helt korrekt att den minskar något. Men vi är också stolta, men inte nöjda, över att vara en av de mest avlyssnade radiostationerna i Sverige. Vi når nästan 40 procent av jämtarna och härjedalingarna varje dag. Så har det också sett ut under de senaste åren.

Vi, liksom sannolikt även ÖP och övriga massmedier, har svårt att nå de yngre lyssnarna, läsarna och tittarna, men i kategorin 35–50 år var vi enligt TNS Sifo:s senaste mätning Sveriges tredje starkaste radiokanal där vi nådde drygt 33 procent av vår möjliga publik.

Lindebergs ger råd om hur vi borde testa nya grepp. Och det gör vi redan. Vi lanserade en ny SR Play-applikation för bara någon månad sedan och ytterligare smart phone-baserad teknik är på väg. Dessutom finns P4 Jämtland självfallet på sociala medier.

Då det gäller Lindebergs synpunkter på vår publicering av intervjun med Publicistklubbens ordförande Björn Häger, i samband med att vi presenterade nyheten att ÖP:s prenumeranter i glesbygd inte längre skulle få lördagstidningen på utgivningsdagen, så tänker jag inte gå in i någon polemik.

Jag kan konstatera att vi har olika uppfattning. Jag tycker att det var relevanta åsikter som redovisades i våra inslag, samtidigt som jag kan förstå Lindebergs synpunkter.

Jag är den förste att önska Lindeberg lycka till med ambitionerna att kombinera papperstidningen med digitala kanaler. Det behövs många röster och kanaler för att spegla och granska samhället även i framtiden.

Glesbygdens människor behöver både lokala tidningar och lokal etermedia som P4 Jämtland.

Ricky Karström

kanalchef, P4 Jämtland

ÖP:s chefredaktör svarar:

Ja, Ricky Karström, vi har nog helt olika uppfattning om vad som är bra journalistik. Att ifrågasätta intervjupersoner och försöka sätta in nyheter i ett sammanhang så lyssnare eller läsare själva kan bilda sig en uppfattning är för mig två grundstenar i ett gott reporterjobb.

Jag hörde aldrig att någon av prenumeranterna som ni valde att släppa fram fick frågan om det vore bättre ifall ÖP höjde priset på prenumerationerna eller avskedade ett antal journalister?

I stället fick de oemotsagt bekräfta bilden som public service radion valt att driva i sin rapportering om ÖP och Mittmedia.

Du frågar om ÖP:s räckvidd. I åldergruppen 20–34 år, där P4 Jämtland tappat rejält de senaste tio åren, når ÖP genom våra kanaler varje dygn 47 procent av länets befolkning. 

Samtidigt behövs en lokal journalistik i digitala kanaler som lockar många fler i de åldrarna om media ska ta sitt samhällsansvar. Här behöver även ÖP bli bättre och därför tvingas vi nu till en del svåra prioriteringar. För att försvara lokal journalistik i framtiden. Det misslyckades ni på radion med att förklara.

Hans Lindeberg

Chefredaktör ÖP

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel