Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På botten ligger kilometer av fiberkabel

Ut ur dimman kommer en gammal flottningsbåt på Ismunden. Det är ortsborna som bygger ut fibernätet i Rissnabygden.

– Vi räknar med att vara klara med jobbet de närmaste dagarna, säger Lars Larsson, Ismundsundet.

Annons

Den gamla flottningsbåten med sin tändkulemotor tuffar fram på Ismunden. Det är Anders Stugolm, som drar en flotte med fiberkabel som ska ge byborna runt Ismunden en bättre fart via Internet.

Jan Englund och Markus Ekeljung, har kollen på flotten så att allt fungerar som det ska när en av de fyra kilometer långa kablarna läggs ut i den milslånga Ismunden.

i hela området runt Rissna räknar man med att närmare åtta mil kabel ska finns i backen och på botten av ett flertal sjöar. Tentaklerna på fibernätet sträcker ut sig åt alla håll i kommunen för att senare lättare kunna koppla in sig på stamnätet.

– Just nu är det 210 anslutningar i området klara, men vi hoppas att fler ska hoppa på när hushållen i området är bidragsberättigade, kostnaden om man gå med senare kan bli riktigt dyrt annars, berättar Bengt Jonsson, på Rissnabygdens Fibernät.

På senhösten innan tjälen går för lång ner i marken räknar de med att vara klara med kabeln i Rissnabygden för att till våren fortsätt med arbetet mot Stugun.

– Hela projektet ska vara klart sista december 2014 enigt Länsstyrelsens direktiv, säger Annika Svennson, vice ordförande i Rissnabygdens Fibernät.

FaktaMålet är att alla i kommunen ska få fiber

Varje hushåll i Bräcke ska ha fiberanslutning år 2020.

Det slås fast i Bräcke kommuns infrastrukturplan för åren 2012-2015.

När planen antogs var bara 0,03 procent av invånarna i Bräcke fiberuppkopplade.

Enligt planen ska 2015 90 procent a valla fastboende hushåll och företag i kommunen ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s. År 2020 ska 100 procent ha tillgång till den hastigheten.

Målet är även att minst 30 procent av de fritidsboende hushållen har kopplat in fiber vid samma tidpunkt. Målet för de mobila systemen är att operatörerna skall utnyttja fiberkablarna för en kostnadseffektiv utbyggnad av de mobila näten för 2G, 3G, 4G samt WiFi hotspots.

Kommunen har gjort en strategisk plan för att visa hur ett fibernät som når alla kan se ut. Där delas kommunen in i åtta bynätområden där lokala utvecklingsgrupper får en central roll.

Fiberföreningskonceptet innebär att hushåll och företag på landsbygden sluter sig samman i ekonomiska föreningar. Föreningarna kan med hjälp av entreprenörer, egna resurser och medlemmarnas eget arbete, förlägga områdesnät till rimliga kostnader. Delar av kostnaden kan föreningen få i bidrag.

Källa: Bräcke kommmun