Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På cykel kring vikingar på Frösön

Frösö hembygdsförening fyller 90 år i år och firar bland annat med att arrangera historiecyklingar. Första turen följer vikingarnas spår kring ön.

– Vi tror att det är många som bor här som inte vet om den speciella historia vi har, säger Ove Hemmendorff om varför historiecykelturerna arrangeras.

Han är aktiv i föreningen och kommer vara guide under den första cykelturen, som ska följa vikingarnas spår. Turen startar onsdag kväll vid runstenen vid gamla landstingsborgen. Turen går sedan vidare längs Frösö strand mot Frösö sjukhus och avslutas vid Mjälle kulle. Hela turen beräknas ta en till två timmar med stopp.

– Huvudsaken är att man kan cykla, annars får alla som vill vara med, säger Ove Hemmendorff.

För de cirka 200 medlemmarna i Frösö Hembygdsförening är cykelturen gratis, de som inte är medlemmar får betala en liten avgift. De som deltar i turen kommer introduceras i hur man byggde bryggor på vikingatiden, få veta mer om runor och få höra om gravfynd och försvunna gårdar.

Frösö Hembygdsförening fortsätter sitt 90-årsfirande till hösten, då det firas jubileumshelg i början av september. Firandet blir på hembygdsgården, kanske mer känd som Stocketitt.

– Stocketitt är välkänt, man åker dit och fikar, men många vet inte att det även är en hembygdsgård. Vi tänkte ändra på det nu, säger Ove Hemmendorff.

20 maj är det dags för andra historiecyklingen, då kommer turen gå i Peterson-Bergers hjulspår. Till hösten arrangeras även ett par historievandringar.