Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På Gåvans förskola är maten kravmärkt

– Jag blir ledsen när jag hör att Åre kommun ska lägga ner förskoleköken, säger Elisabeth Jakobsson som är husmor.

Maten på Gåvans förskola är central i den pedagogiska verksamheten. Barnen lär sig var maten kommer ifrån, hur den tillagas och hur man undviker att tära på jordens resurser.

Doften av nybakat bröd sprider sig i förskolans lokaler. Inne i köket står en kokbok uppslagen. Den skvallrar om att det ska bli indisk linsgryta med massor av frukt, grönsaker och färsk ingefära till lunch. Det är en ny rätt som barnen inte ätit förut men Elisabeth är övertygad om att tallrikarna kommer att vara tomma när lunchen är avklarad. Barnen på Gåvan är vana vid att testa ny mat och nya smaker.

Måltiden ska vara dagens höjdpunkt. Barnen ska få lära sig att orientera bland smaker och konsistenser.

– Matvärlden ska vara spännande. Det ska inte vara skrämmande att pröva något nytt, förklarar husmor.

Så klart är det mesta som serveras idag kravmärkt, förskolan serveras hela 65 procent kravmärkt mat. Det är betydligt mer än kommunens skolmat som uppgår till cirka 30 procent kravmärkt.

– Om vi hade fått räkna in älgköttet så skulle vi komma upp i 80 procent. Men älgen har ingen kravstämpel så vi kan inte göra det, förklarar Elisabeth Jakobsson.

Socialnämnden har nyligen beslutat att Åre kommun ska centralisera köksverksamheten. Kommunen ska lägga ner förskoleköken och på det viset kan två miljoner kronor sparas.

Gåvan berörs inte av beslutet eftersom förskolan drivs av ett kooperativ. Elisabeth Jakobsson och hälsopedagogen Emma Söderholm är ledsna över att kommunen vill lägga ner en viktig verksamhet på förskolorna för att satsa på storkök. Här på Gåvan var man en föregångare när det gäller kravmärkt mat och fokus på lokalproducerat.

– Jag tror inte att man på sikt sparar pengar på att lägga ner förskoleköken. Det finns ekonomi i att laga maten från grunden. Här bakar vi allt bröd själva. Vi köper ingen sylt för barnen och föräldrarna plockar bär. Vi köper älgkött, berättar Elisabeth.

– Jag är övertygad om att det inte är dyrare att laga ekologisk och kravmärkt mat.

Elisabeth Jakobsson är säker på att kommunens kockar kan laga god mat i storkök. Men problemet är att man går miste om närheten och styrningen som man har i små kök. Elisabeth Jakobsson tycker att kommunen i stället borde satsa mer på förskolematen och ge kockarna mer frihet när det gäller planering och inköp. Själv köper hon det mesta i byns ICA-butik.

Måltiden handlar så klart om att barnen ska få i sig hälsosam, näringsriktig och god mat som ger energi och ork till lek och stoj. Men samtidigt ska barnen få kunskap om hälsa, livsstil och attityder samt lära sig hur man kan göra för att spara på jordens resurser.

– Jag tänker på det mervärde vi ger barnen för att vi har vår matfilosofi. Nu omöjliggör man för de andra förskolorna att göra som vi, säger Emma Söderholm.

Emma är den enda hälsopedagogen i kommunen. Hon jobbar som andra förskolepedagoger men har fokuset på hälsa. Hon arbetar bland annat med att få barnen att ändra attityden kring mat. Fredagsmys behöver till exempel inte bara innebära läsk och chips.

– Vi kan ha fredagsmys en onsdag och lära oss att göra smoothies.

Och i en allt mer stressad värld vill Elisabeth lära barnen att maten kan få ta tid. Därför får barnen äta härliga grytor som fått puttra i flera timmar på spisen.

– Här behöver vi inte göra som stressade föräldrar som inte hinner med långkoket en vardag.

Varje dag dukas det upp en buffé och alla får ta god tid på sig för att hinna smaka på allt.

– Mitt mål är att alla ska längta till måltiden. Jag vill att barnen ska få mat så de orkar med. De ska få en bra start i livet, säger Elisabeth.

Läs mer:

Personalen oroad över köksnedläggning

Föräldrar redo för kamp för förskolornas kök

Namninsamling mot köksnedläggning