Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På Hedenvindsskolan finnspigga barn med spring i benen

Här är en klass som har mycket spring i benen. Till och med så mycket att de har vunnit pris för det. Klass 3B på Hedenvindskolan vann nämligen motionsutmaningen Piggelin som pågått i Strömsund.

Skolsköterskan Anna Andrée har sett med oro på utvecklingen i Sverige, där övervikten bland barn och unga ökat de senaste åren. Ur detta faktum väcktes lusten att försöka göra Strömsund till ett gott exempel, och därför drog hon i gång motionsutmaningen Piggelin tillsammans med idrottsläraren Helena Svanberg.

Alla elever har fått en så kallad Piggelinsnurra, där man ska fylla i hur många poäng man samlar ihop genom att röra på sig. Det handlar om allt från att gå, eller cykla till att skotta snö. Piggelin har pågått under 10 veckor.

Anna André konstaterar med glädje att många elever tog utmaningen på allvar.

– Vissa barn har till och med gjort slut på flera snurror. Det känns jättebra, och tanken är att vi ska fortsätta nästa höst. En bra sak med det här är att föräldrarna har fått vara delaktiga genom att fylla i snurrorna och sätta barnen i aktiviteter, säger Anna André.

125 barn, det vill säga 79 procent av alla elever, lyckades få hela Piggelinsnurran full, och alla belönades med ett diplom.

Klass 5B på Hedenvindskolan var bäst bland de äldre eleverna, och bland de yngre var det 3B som hade mest spring i benen.

Stolta klassföreståndaren Veronica Karlsson berättar att barnen är mycket flitiga med att bland annat spela bandy på rasterna. Även fotboll, ishockey, handboll och simning var ingredienser i segerreceptet.