Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På måndag får byn 55 nya invånare

På måndag kommer de första 55 asylflyktingarna till Big Moose hotell i Åsarna.
– Vi ska ge dem en bra start i det nya landet, säger Ola Mackegård, som äger och driver boendet.

På Big Moose hotell i Åsarna är det full fart.

Syskonen Sonja och Thomas Weismann släpar en garderob på en matta genom en lång korridor och in i ett av hotellrummen.

De förbereder just nu för att kunna ta emot 55 asylflyktingar på måndag till veckan.

– Jag ser verkligen fram emot det här, det ska bli intressant. Jag tror det kommer att betyda mycket för byn, säger Sonja.

Thomas håller med:

– Förutom att det är viktigt att få de nyanlända att känna sig hemma innebär det ju också att vi två får jobb på orten, vilket naturligtvis känns bra.

De har tidigare jobbat på hotellet och Thomas har varit kock inne i Östersund, men nu kan de alltså se fram emot en ny period på hotellet.

De gör i ordning rummen i en del av hotellet, de andra rummen håller snickare på att renovera.

– På sikt är det meningen att vi ska kunna ta emot ännu fler, säger Thomas.

– Det kan bli 155 asylflyktingar här när det är som flest.

I rummen kommer det att bli plats för fyra boende och utöver detta finns gemensamhetsutrymmen.

– De får tre mål mat om dagen, som vi lagar och serverar, berättar Sonja.

Eftersom det kommit kritik om att flyktingar på en del asylboenden i länet (som i Föllinge) bara lämnats vind för våg utan personal undrar vi förstås hur det blir i Åsarna.

– Vi kommer att jobba som personal och vi finns här på dagarna.

– Dessutom kommer Migrationsverket att vara här två gånger i veckan, och de har också planer på att öppna ett kontor här, säger de.

Det är alltså bråda dagar. Ola Mackegård är den blivande ägaren till hotellet (förhandlingar pågår) finns också på plats.

Han berättar:

– Vi vill göra det här till ett så bra asylboende som det bara är möjligt, och vi ska satsa på att ge de här människorna en bra start i sitt nya land.

Avtalet mellan honom och Migrationsverket löpet på tre månader och kan därefter omförhandlas.

– Vi hoppas givetvis på att vi ska få verksamheten att rulla och att vi ska uppfylla Migrationsverkets krav. Men det tror jag vi kan göra eftersom vi har personal på plats och vi har förberett oss på olika sätt, säger Mackegård.

Hur har ni förberett er?

– Vi planerar för att ordna fritidssysselsättningar vid sidan av boendet där vi även hoppas på hjälp från byborna. Det kan handla om skidåkning och andra uteaktiviteter.

– Och så har vi vårt gym på hotellet. Vi har också haft en del kontakt med skolan om att göra gemensamma saker. Vi jobbar även för att de ska kunna få undervisning i svenska via datorprogram och vi för diskussioner med SFI kring såna frågor.

Ola Mackegård säger att hans innersta vilja är att göra ett så bra boende som det bara går för de som kommer till åsarna.

– De har haft det svårt och vi måste hjälpas åt att ta hand om dem på ett så bra sätt som möjligt.

Hur ser du på kritiken att privata intressen som sköter asylboenden och att vinsten går före kvaliteten?

– Vårt mål är att i första hand göra det till ett bra boende, och vi har ett mycket bra samarbete med kommunen och full uppslutning från Åsarnaborna. Sedan hoppas jag ju naturligtvis att vi ska få verksamheten att gå runt.

I början på veckan hade ni ett möte med invånarna i byn, hur gick det?

– Det var Migrationsverket som höll i mötet, och jag fick känslan av att byn verkligen är med oss. De vill också hjälpa dessa människor som flyr för sina liv. Det var faktiskt så att Jenny Edlund, från Migrationsverket, fick en spontan applåd när mötet var slut.