Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På med genus- glasögonen nu!

Annons

Vet ni vad rosa frågor är? Nej, det är inte stödet till bröstcancer det handlar om. Det är istället de ”kvinnliga” frågorna det gäller. Redan där kan man tycka att det är könstramsigt. Rosa för flickor och blått för pojkar… Men rosa är uppenbarligen färgen som Feministiskt initiativ valt när man nu som bäst laddar för riksdagsvalet och sopar banan med de andra på den nordiska jättekonferens om jämställdhet som nu som bäst pågår i Malmö. Plötsligt ville alla vara med, partiledare och höga politiker anmälde sig i sista minuten, nu när jämställdhet är en fråga på allas läppar, rosa eller inte.

Temat för konferensen är det globala behovet av jämställdhet. Alla vinner på det. Kvinnor, män, barn. Jämställdhet är ju inte en separat fråga utan skär som en vass kniv mellan alla olika politikområden. Som jobb, skola och vård. Ett mer jämställt samhälle ger bättre ekonomisk tillväxt. Man kan till och med slå fast att ett mer jämställt arbetsliv ger större vinst.

Vi kvinnor i Sverige har det rätt bra. Om man jämför. På papperet ser det riktigt bra ut. Men det fattas mycket ändå, inte minst en ekonomisk jämställdhet. Vi har en rejält segregerad arbetsmarknad till exempel. Där kvinnor jobbar i vissa yrken och män i andra. Vi har också ojämlika löner. Kvinnor tjänar inte lika bra som män, det är en realitet, till och med inom politiken. Nyligen presenterades en undersökning som visade att manliga politiker tjänar mer. Så ser det ut inte minst inom de mer värdekonservativa partierna.

Så mindre prat och mer handling behövs! Man kan ju alltid hoppas att politikerna, när de själva drabbas av löneorättvisor, skrider till handling. Snälla flickor kommer inte särskilt långt, som bekant. Man måste våga utmana makten. Om inte för egen vinning, så för döttrarnas och medsystrarnas skull. Någon, och då inte bara Gudrun Schyman, måste gå före och bana väg.

Jämställdhet får inte bara vara en fråga som dyker upp på så gott som samtliga partiers dagordningar under ett valår. Så ser det ut just nu. Plötsligt står även Stefan Löfven där i talarstolen i Malmö och lovar förbättringar för kvinnorna. Sverige ska bli ett feministiskt föredöme, säger han, mån som han är att få kvinnorna på sin sida. Många socialdemokrater tycker att partiet blivit väl gubbigt.

För att förändra och förbättra för kvinnorna, och därmed även för andra, krävs att man ständigt har genusglasögon på nästippen. Det kan kännas ovant, man kan rent av bli svettig. Men, det finns ingen annan metod för att få jämställdheten att bli mer än en het fråga vart fjärde år.