Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På Trappnäs gård utanför Hallen odlas ekologiska grönsaker gödslade med fiskbajs

Jonas och Linnea Haggren bor på släktgården Trappnäs gård tillsammans med sina tre barn. I år har deras ekologiska odling tagit ännu ett steg i utvecklingen eftersom paret införskaffat ett begagnat varmväxthus som de försett med smarta klimatlösningar.

Familjen Haggren bedriver odling inne i ett varmväxthus på 216 kvadratmeter, ute i ett stort trädgårdsland samt snart i ett kallväxthus på 350 kvadratmeter som inte satts upp än. De tänker försöka öppna sin trädgård någon gång mellan sista veckan i maj och första veckan i juni.

– Första veckan i juni brukar vara en bra planteringsvecka här uppe, berättar Jonas.

Vanligtvis går det att odla cirka sex månader i ett kallväxthus, och tio-elva månader i ett varmväxthus. Parets mål är att odla året runt men då måste det först köpas en skärm för taket så att inte värmen åker ut.

– Utan skärmen tar det sjukt mycket energi och då är det inte riktigt värt det, berättar Jonas.

Förutom att jobba med den ekologiska odlingen är Jonas systemadministratör. Han driver serverhallar i Stockholm, Paris, Frankfurt och Sao Paulo från övervåningen i villan.

Paret säljer mest sina varor till restauranger och privatpersoner, det beror på att det är vad som är hållbart för firman i längden.

– För att sälja till butik måste man lägga mest tid på varorna men får minst betalt eftersom mycket måste packas i förpackningar, säger Jonas.

Vädret har skiftat rätt mycket denna vår och de växlande temperaturerna samt nederbörden påverkar även odlingen på gården.

– Man brukar säga att det går att börja odla när träden har börjat få musöron, då kan du börja stoppa ner plantor i jorden, sedan beror det ju såklart på vad det är du ska plantera, berättar Jonas.

Raihaamana kommer från Tahiti och har hittat till Trappnäs gård via WWOOF som är en hemsida där du kan hitta ekologiska gårdar som tar emot volontärarbetare. Han gör det mesta på gården, allt från att fixa med lamporna, pollinera blommor och fixa med elektriciteten.

– Jag trivs på gården, även om man blir ganska isolerad här, berättar "Mana"

Inne i varmväxthuset kryllar det av grönsaker och kryddor. Hälften av det som odlas i varmväxthuset ska ut i landet.

– Chili, tomater, gurka och paprika säljer vi här inne som plant och vitkål ska ut ilandet. De har blivit lite i största laget nu, berättar Jonas.

Själva försöker familjen äta så ekologiskt och närproducerat som möjligt för att gynna bygden. Gödsel får de från bönder som arrenderat mark från dem, kött köper de från närliggande köttbönder och saker som inte går att odla själva försöker de köpa från närmaste lanthandel eller matbutik.

– Vi fokuserar alltid på att ha ett så slutet kretslopp som möjligt, berättar Linnea.

Tips från familjen Haggren om vad du kan göra för att handla lokalt och gynna den egna bygden.

Följ pengarna

Utgå alltid från var pengarna hamnar. Detta kan förenklas genom att följa tre steg.

1. Vart kommer råvarorna ifrån?

2. Vem har gjort produkten?

3. Vem säljer produkten?

Försök att uppfylla så många kategorier som möjligt. Börja med att bocka av uppifrån och arbeta dig neråt. Försök även att ha ett så kort kretslopp som möjligt för din vara.

Bara för att något är från Sverige behöver det inte nödvändigtvis packas eller ha råvaror från Sverige. Det finns många produkter som designas i Sverige men som tillverkas utomlands. Vissa kött kommer från Svenska bönder men slaktas i ett annat land.

Mer läsning på Bostadspuls:

Bra gödsel är nyckeln till en bra skörd

Två glada damer driver Två gröna bönor