Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påfåglar hittade i Funäsdalen

Två påfåglar hittades lämnade i Funäsdalen på onsdagskvällen. Påfåglarna påfanns i en varsin kartong bakom Konsum, hur de hamnat där är okänt.

Polisen i Härjedalen fick ett larm på onsdagskvällen från en privatperson som hittat två påfåglar i Funäsdalen. Till platsen kom även Matti Ohlsén, distriktsveterinär, för att kolla hur fåglarna mådde.

– De fanns i en varsin kartong och de var i gott skick. I kartongerna fanns även vattenskålar, berättar Ohlsén som bedömer fåglarna som unga.

Hur påfåglarna hamnat i Funäsdalen har varken polis eller veterinärer någon aning om.

– Det var inte så mycket fjädrar och spillning i lådorna så vår tanke var att de inte stått där så länge men samtidigt har personer sagt efteråt att de sett kartongerna redan under dagen men att de då inte tittat efter vad som funnits i dessa.

Att äga påfåglar är fullt lagligt men någon ägare har inte gett sig till känna.

– Jag var osäker på reglerna men har läst på och det går att ha påfåglar lika väl som höns, säger Ohlsén som på polisens uppmaning tog hand om de två påfåglarna och förde dessa till ett härbärge för upphittade djur. Under torsdagen var de två fåglarna vid god vigör.