Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pamela: Anja Pärson är bäst

Det var ryska baletten, marscher, kupoler, mänskliga flaggor, den ryska revolutionen, Putin och så den lilla flickan Ljubov förstås.

Vladislav Tretiak tände flackan och för svensk del är det bara att konstatera att allt är som vanligt på ett vinter-OS.

Anja Pärson är bäst.

Så är det då äntligen invigt, vinter-OS i Sotji.

Som vi har spekulerat! Som vi har gissat!

Hur mycket pengar hade Putin egentligen lagt på invigningen, hur många miljoner? Miljarder? Och skulle han kanske själv tända elden?

Exakt hur mycket pengar ryssen plöjt ner (han kanske inte betalade alla funktionärer, dansare och artister, vad vet jag?) har jag ingen aning om, men hur stora summor det än var tror jag han tyckte att det var värt det.

Och vissa idéer fick han säkert gratis eftersom de kändes lite "lånade".

Eller vad det bara jag som kände Sydney-vibbar när den lilla ryska 11-åriga flickan Ljubov svävade i luften redan i invigningens första minuter? Sist jag såg en OS-invigning live, i Sydney år 2000, var det 13-åriga Nicky Webster, som var huvudperson där hon också gick till väders i sina drömmar om Australiens uppbyggnad.

Men annars… okej, jag ger mig. 

Det blev så ryskt och så oerhört mäktigt som jag förväntade mig på förhand. För där London sist satsade på ett lekfullt James Bond-tema blev Sotjis invigning klassiskt pampigt. Det var nästan så att jag själv ställde mig i givvakt framför tv:n när den "ryska armén" marscherade omkring på innerplan i den nybyggda Fisjt-stadion.

För att inte tala om den mänskliga flaggan, där 240 personer under den ryska nationalsången bildade flaggan under publikens jubel. Magiskt!

Men bäst var ändå en svenska.

Anja Pärson har efter att hon slutat som aktiv i trätt sig rollen som en "riktig" expertkommentator som har känslan när hon ska vara tyst och har kunskap nog att veta när det är dags att förklara vad vi ser på arenan. Under sändningen var det hon som kom med de initierade kommentarerna och utklassade både Ola Wenström och Göran Zachrisson (som flera gånger under slutet av sändningen frågade Anja om hon kände den ena personen efter den andra – varför, Göran?).

Tack vare Anja fick vi veta att länders fanbärare gick omkring med flaggstänger som var konstruerade att vaja flaggan även om det var vindstilla på innerplan, att Italiens OS-kläder var sponsrade av Armani, att USA:s kläder alltid var hårdvaluta att byta till sig och att årets jackor var designade av Ralph Lauren, och mycket mycket mera.

Andra frågor så här direkt efter sändning: 

Varför översattes inte talen? De var väl klara sedan länge?

Varför öppnade inte den femte ringen sig? Var det en gliring till USA (för det var den amerikanska ringen?)

Var det bara jag som inte förstod Zachrissons "skämt" om Anja och vedhuggning?

Men också ett sista utropstecken:

Sveriges ormskinnstajts! Ubersnyggt!!