Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Panikslagen förare får böter efter vådlig bilfärd

Dom har fallit i Östersunds tingsrätt mot en man som en dag i oktober 2012 företog sig en vådlig bilfärd i centrala Östersund. En färd som slutade med ett avslaget däck.

Annons

Mannen var på besök i Östersund och skulle provköra sin väns bil. Bilen var av en kraftfullare sort och av oklar anledning beslöt sig mannen att hur pass fort bilen kunde gå - han erkänner i efterhand att det kanske inte var helt genomtänkt att testa detta i stadstrafik.

När han enligt egen utsago "tryckte lite lätt på gasen" reagerade bilen över förväntan. Det gick för fort. Bilen krängde och han kom över i mötande körfält där en buss dök upp. I panik trampade han återigen på gasen och svängde åter in mellan bilarna.

En man som mötte mannen i kraftbilen berättar för tingsrätten hur han såg en bil som kom från vänster när han skulle svänga ut på Ringvägen i Östersund men genomförde trots det svängen då han bedömde att avståndet var ett sådant som skulle tillåta detta. Men mannen i den framrusande bilen kom snabbt och körde om honom så att han nästan blev påkörd. Den sladdade till och for tillslut upp på trottoaren där den slog av ena bakhjulet.

Tingsrätten bedömer att både den svarande och vittnet till händelsen lämnar samstämmiga uppgifter angående vad som hänt. De slår fast att mannen gjort sig skyldig till brott mot trafikförordningen men att han inte uppsåtligen gjort så då han var panikslagen när han manövrerade bilen. Mannen döms nu att böta 3000 kronor.