Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pantade sirapsflaskor med kopierade koder

En bedrägeridömd man hade klistrat kopierade streckkoder på flaskor för att få ut mer i pant. Så kom han över flera hundra kronor.

Annons

Underliga pantflaskor började dyka upp på en matbutik på Frösön under hösten 2011. Bland annat hade någon klistrat streckkoder på sirapsflaskor.

Polisen kontaktades och en övervakningskamera sattes upp i utrymmet där returflaskor tas emot. En man i 50-årsåldern fastnade på bild vid tre tillfällen.

Med hjälp av en kopieringsmaskin tillverkade han etiketter från tvåkronorsflaskor. De klistrade han på flaskor som bara gav en krona i pant. Enligt honom själv fick han ut mellan 400 och 500 kronor.

Åklagaren påstod att han skulle ha fått ut uppemot 1 000 kronor. Men en del av flaskorna var värda pengar och det är därför inte ställt utom rimligt tvivel att han orsakat skada med mer än halva det beloppet.

Det anser Östersunds tingsrätt som nu har dömt mannen för bedrägeri och försök till bedrägeri. Försöket gäller en dag då han aldrig hann lösa ut pantkvittot.

Planering ligger bakom det systematiska användandet av ett stort antal flaskor. Därför kan brotten inte bedömas som ringa, anser rätten.

Mannen får villkorlig dom och ska betala dagsböter, såväl som skadestånd till butiken som lagt ner extra arbete.