Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappor diskrimineras i väntrummen på BVC

Papporna glöms bort och diskrimineras i väntrummen på BVC. Det visar en färsk undersökning.

Forskare har besökt 31 väntrum på barnavårdscentraler, BVC, runt om i landet. Forskarna har på uppdrag av Folkhälsoinstitutet studerat om väntrummen välkomnar både mammor och pappor.

nedslående – nästan hälften av väntrummen signalerade att papporna inte hörde hemma där i samma utsträckning som mammorna.

Till exempel så tilltalade nio av de tio vanligast förekommande tidningarna kvinnor.

I bara vart fjärde väntrum inkluderades mammor och pappor i lika hög grad.

så resultaten bör tolkas med försiktighet, men visst kunde vi se att pappor inte alls var en lika naturlig del av väntrummen på BVC som mammorna och barnen, säger Jonas Engman, psykolog och projektledare för delstudien i ett pressmeddelande.

I väntrummet på BVC på Frösö hälsocentral ligger tidningar om segling, friluftsliv och mode bredvid tidningar om föräldraskap och barn. Och på anslagstavlan finns lappar om såväl babysim och barnsång som pappagrupper och step-up-träning för gravida/nyblivna mammor.

Dessutom upptas halva väntrummet av lekutrustning.

hela familjen, säger Anette Grangert sjuksköterska på BVC.

– Vi är en familjecentral där barnmorskor, MVC, BVC och öppna förskolan jobbar tillsammans. Vissa dagar är det fler pappor än mammor som kommer till öppna förskolan

Hon berättar att all personal inom MVC och BVC gått en genusutbildning och att det inte är ovanligt att pappor kommer själva med barnen till BVC även om det vanligaste är att både mamman och pappan eller bara mamman kommer på besöket.

– Vi hoppas att papporna känner sig välkomna hit, säger Anette Grangert.