Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Par förbjuds ha får – men får klartecken att klappa

Ett par i Härjedalen förbjuds att ha får efter det att de tidigare av tingsrätten dömts för djurplågeri.

Det är länsstyrelsen som med stöd av djurskyddslagen meddelar paret att inte får ha får. Länsstyrelsen anser liksom tingsrätten, att de allvarligt har försummat tillsyn och vård av fåren. Tingsrätten menade att paret underlåtit att ge djuren tillräcklig tillsyn samt underlåtit att se till att de snarast fått nödvändig vård då de varit sjuka och visat tecken på ohälsa.

Länsstyrelsen anser att beslutet ska gälla tills vidare eftersom ingenting framkommit som motiverar en begränsad giltighetstid.

Beslutet innebär att paret nu inte får äga, utfodra, vattna, vårda eller sköta får. Inte heller transportera eller ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av får.

Länsstyrelsen skriver dock i sitt beslut att paret i fortsättningen får klappa får och umgås med personer som har får.

Då det inte finns uppgifter att de brustit på liknande sätt i behandlingen av andra djurslag bör förbudet därför begränsas till att ha hand om får.