Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Par i trafikolycka vid Anjans fjällstation räddades av ledig läkare – kunde inte nå SOS

Igår, torsdag, kom en kvinna gående till Anjans fjällstation och bankade på dörren för att be om hjälp. Hennes man var fast under parets motorcykel. Tursamt nog befann sig en läkare på stationen.

När Henrik Carlsson, som driver Anjans fjällstation sedan 46 år öppnar dörren möts han av en kvinna som vill att han ska ringa ambulansen. Hon och hennes man har kört omkull med sin motorcykel och han ligger fastklämd under den.

Henric Carlsson beskriver kvinnan som chockad och innan hon nått dörren har hon öppnat en dörren på en bil som stod parkerad för att påkalla uppmärksamhet med tutan.

Men när Henric ska larma SOS går signalen inte fram.

Läs även: Telia kan inte hjälpa Henrik i Anjan: ”Som det ser ut nu får vi inte utrustningen att fungera”

I våras monterades det fasta telenätet ner i området och ersattes av IP-telefoni.

– Det har fungerat hjälpligt med IP-telefonen vi har men nu har jag lånat två MRG telefoner, säger Henric Carlsson.

Som tur är bor för tillfället en läkare på stationen. Hon följer med kvinnan till olycksplatsen och lyckas stoppa en bil med St Olavslöpare som hjälper till med att lyfta bort motorcykeln från mannen.

Paret klarade sig med endast skråmor och kunde få sina sår omhändertagna på fjällstationen av läkaren. De fick en bit mat och kunde några timmar senare köra tillbaka till Östersund på egen hand.

Händelsen har väckt Henrik Carlssons oro inför turistsäsongen som för honom inleds på lördagen då fjällstationen öppnar.

IP-telefonen har haft varierande täckning på fjällstationen och närmaste punkt där det finns täckning för mobiltelefon berättar Henric Carlsson är sju kilometer österut längs vägen.

De MRG telefonerna (en blandning mellan telefon och komradio) han lånat laddar han omlott för att ständigt vara nåbar och kunna ringa samtal.

Nu hoppas han på att få IP-telefonen att fungera bra när turisterna kommer och risken för tillbud ökar.

– Vad händer vid en riktig olycka? Vem tar ansvaret?

Läs även: Attackerade bilar och döda fåglar på Kvartermästarvägen i Brunflo: ”Det är fan inte okej”