Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pär Löfstrand (FP): De skräms om Långforsen

Processen har pågått länge. Det som nu börjar väntas dra ut på tiden ännu mer.
Skattebetalarnas alla utgifter i samband med Långforsen skulle kunna avbrytas genast om Östersunds kommun styrde sitt bolag Jämtkraft som det är tänkt, menar Pär Löfstrand, FP-politiker som också ifrågasätter kommunalrådet AnnSofie Anderssons roll.

En långdragen process startar på fredag 9 maj. Ingen tror att Kammarkollegiets ansökan om att Jämtkrafts tillstånd i Långforsen ska återkallas, kommer att avgöras av miljödomstolen. Det blir överklagan, oavsett utgång.

Om några veckor startar nästa parallella process - Jämtkraft ansöker om att få bygga upp kraftverket igen.

Men det finns något som skulle kunna sätta stopp för alltihop. Som skulle kunna bespara alla de allmänna utgifter som jurister, ombud, dubbla rättsprocesser och överklagningar innebär, enligt Pär Löfstrand, folkpartistisk ledamot av fullmäktige i Östersunds kommun.

När frågan om Långforsen var uppe sist röstade dock en majoritet för att kommunen inte har med detta att göra. Det är Jämtkrafts sak. Pär Löfstrand fick bara med sig V och MP.

– Det är klart det är en ägarfråga. Vi styr ju bolaget. Vi har krav på ekonomi och avkastning och miljö. Det finns långt gångna skrivelser som låter så fint och så gör bolaget tvärtom.

Pär Löfstrand anser att kommunens ägardirektiv innebär att kraftverket ska rivas. Men eftersom det är en tolkningsfråga ville han förtydliga direktivet ännu mer.

– Det är uppenbart att bolaget inte bryr sig. Och det är tveksamt att det sitter samma politiker i kommunstyrelsen som i Jämtkrafts styrelse. De påverkar ju fullmäktige och skrämmer folk att inte rösta.

Han menar AnnSofie Andersson (S) och Pär Jönsson (M).

– Varför har vi ett kommunalt bolag? Vi kan sälja det om inte fullmäktige har med det här att göra, säger han.

Ägardirektivet som han hänvisar till lyder så här: "Ingen ytterligare utbyggnad av vattenkraft ska tillåtas i oreglerade vattendrag i Jämtlands län".

AnnSofie Andersson hänvisar till Jämtkrafts pressekreterare om allt som gäller Långforsen. Pär Jönsson (M) tolkar inte direktivet som Folkpartiet. Nedre Långan är reglerad eftersom kraftstationen har funnit i nära 100 år. Och han anser att det vore en inskränkning i äganderätten att ta ifrån Jämtkraft tillståndet.

– På samma sätt som om det brann ett hus som stod på en plats med nybyggnadsförbud. Då måste man få bygga upp på nytt. Visst är vi i fullmäktige ägare men vi äger Östersundshem också och vi lägger oss inte i vilka hus som ska rivas eller byggas.

Folkpartiets nedröstade förslag till nytt direktiv:

"Jämtkraft ska återta sin ansökan om att reinvestera i Långforsens kraftverk och därefter vidta de åtgärder som behövs för att riva resterna av anläggningen i Långforsen samt återställa forsen i sådant skick att biologisk mångfald och turistfisket kan utvecklas positivt. För åtgärderna kan med fördel bolagets miljöfond användas."