Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parasiten sprider sig i länet

Halten av parasiten Cryptosporidium har ökat i Östersunds kommunala vatten, och spridit sig till Lockne och Fåker.

Annons

De prover som Smittskyddsinstitutet i Solna analyserat visar på höga halter av Cryptosporidium i vattnet som lämnar avloppsreningsverken i Fåker och Lockne.
– Rekommendationen till dem som tar enskilt vatten från Näkten eller Locknesjön är att de ska koka sitt vatten, säger kommundirektören Bengt Marsh.
Att samma rekommendation inte gått ut till boende i Lugnvik, Ås, Dvärsätt och andra som tar sitt vatten med slang direkt från sjön beror huvudsakligen på att Storsjön är så mycket större än Näkten och Locknesjön.
Vid de näst senaste mätningarna har man funnit mindre än en Cryptosporidiumparasit per 1 000 liter filtrerat kommunalt vatten. Vattenproverna nu visar på 5 – 10 parasiter per 1 000 liter vatten.
– Förmodligen kommer de i olika koncentrationer lite slumpmässigt, säger miljöchefen Jari Hiltula.
Men det beraktas ändå som en ökning.
– Ånyo rekommenderar vi Östersundsborna att fortsätta att koka sitt vatten, säger Bengt Marsh.
Vid tisdagens presskonferens i Rådhuset beklagade han, miljöchefen Jari Hiltula och VA-chefen Rickard Johnson de olägenheter som folk har drabbats av.
Till exempel har de ökade halterna av gasen ozon mot parasiterna gjort att även klorhalten ökat, från de 0,35 milligram per liter vatten från Vattenverket i Minnesgärde som är det vanliga i dagsläget till uppåt 1,0 milligram klor per liter vatten.
Riktvärdet för klorhalten i vattnet för att det ska anses vara tjänligt är 0,40 milligram klor per liter vatten. Människor har ringt kommunen och klagat bland annat över klåda sedan de tvättat sig.
Men de som simmar eller vattenleker i ett badhus utsätter sig för betydligt större klorhalter. 2,0 milligram klor per liter är det normala för badvatten.
Med största sannolikhet kommer det inte någon mer gång under 2010 att gå att dricka det kommunala vattnet i Östersund, direkt från kranen.
– Det finns inget som talar för det. Det är som vi har sagt hela tiden, människor måste ha tålamod, säger Bengt Marsh.
Det kan dröja ytterligare tid. Överläkaren vid Smittskyddsinstitutet och experten på Cryptosporidium, Antonio Barragan talade i ÖP 30 november om två månader innan man igen kan dricka vattnet okokat.
Två månader är den tid som Crytosporidiumparasiter kan överleva utanför tarmsystemet hos en människa eller ett djur.
Arbetet med att installera UV-filtret som slår hårt mot parasiter fortskrider. Bengt Marsh framhåller att de kommunala tjänstemännen gör allt för att ordna bra vatten igen.
Som de flesta berörda har han under parasitveckorna dabbat sig och fått i sig okokt vatten. Men han har hittills klarat sig från magsjukan.