Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parhästar med Broms – ett segerkoncept

Här kommer Erik Broms och hans två nordsvenska brukshästar Tamil och Grane i full fart.
De är just nu på väg till Danmark för VM-uttagningar i parhästkörning.
– Jag är unik som kör dessa tävlingar med kallblod, säger Erik.

som tävlingarna börjar på Jylland. Erik Broms, från den lilla byn Önet vid Nälden, representerar Sverige i en stor internationell tävling där man kör med vagn efter olika hästspann. Det kan vara en, två eller fyra hästar som dragare och den gren som anses finast (och dyrast att utöva) är 4-spannskörning. Då måste man ha minst sex till åtta hästar i träning.

Eftersom sponsorerna i den här sporten inte står på kö får man bekosta allt själv. Och då är det billigare och smidigare med två hästar.

– Eftersom det är en dyr sport kör jag parhästar och mitt team med en ombyggd buss är anpassat till två hästar. För mig är det perfekt.

Erik Broms har varit med i landslagssammanhang sedan 2005 men tog ett mellanår förra säsongen då hanställde upp i ett par tävlingar.

Men nu är det full satsning på nytt.

stora tävling i Danmark tänker Erik också delta i tävlingar i Skåne om ett par veckor och senare på säsongen blir det tävlingar i Ungern och Österrike och så kommer han att vara med på SM.

– Sedan kommer jag troligen även att ställa upp i en särskild tävlingsserie för kallblodsraser. Det är i form av VM och går i Frankrike.

Tävlingen avgörs i tre delmoment. Det första är dressyr.

– Ett obligatoriskt program där domare poängbedömer varje ekipage.

På lördag väntar sedan själva huvudmomentet, maraton, som körs likt fälttävlan med hinderkörning i terrängen.

– Det kan vara broar och diken och vattenhinder och man får straffpoäng för varje hinder man slår ned. Det gäller att köra så hårt man kan eftersom det även tas tid. Här har man också en så kallad burkslav som hjälper till att hålla ekipaget i balans.

– De måste vara väldigt lydiga och de som är bäst är alerta och orädda och letar själva rätt väg.

är så kallad konkörning där Erik och de andra får köra med dressyrvagn i en bana med portar som har en bredd som är 20 centimeter bredare än vagnen. Eftersom det är final kör man i omvänd ordning där den som leder startar sist.

– Då får man en idealtid att köra efter och varje nerkörd boll ger straffpoäng.

Erik Broms ser fram emot tävlingarna men har svår att sia om hur det kommer att gå.

– Det som kan vara en fördel för mig är att jag har riktiga arbetshästar och att de därigenom är ganska lydiga redan från grunden.

Erik Broms är en av få i Norrland som kör den här typen av hästtävlingar och totalt i landet finns det ungefär 200.