Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parkinsonpatienter får inte tillräcklig vård

De flesta länsbor som har Parkinsons sjukdom får träffa läkare en gång per år. Det är för lite anser Parkinsonförbundet.

Ungefär 22 000 personer i Sverige har Parkinsons sjukdom, varav cirka 300 i Jämtlands län, och Parkinsonförbundet har i samarbete med ett läkemedelsbolag undersökt hur ofta de får träffa läkare. I länet får patienter som är i stabil behandlingsfas i genomsnitt träffa läkare en gång per år och de som har mycket svåra och ofta okontrollerbara rörelsestörningar träffar läkare två eller tre gånger per år. Rätt behandling i rätt tid är viktigt för att lindra besvären.

– Vi i Parkinsonförbundet anser att patienter i stabil behandlingsfas ska träffa specialistläkare minst två gånger per år. Patienter i den så kallade fluktuationsfasen bör träffa läkaren minst fyra gånger per år, säger Bo Jäghult, ordförande i Parkinsonförbundet i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar att Gotland har det bästa resultatet, här får patienter i stabil fas träffa läkare två gånger per år. I Stockholms län är genomsnittet mindre än en gång per år.

Parkinsonförbundet påpekar att Sverige ligger långt efter andra europeiska länder, i Danmark och Tyskland får parkinsonpatienter i tidig stabil fas träffa läkare fyra gånger per år.