Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Parti lockade väljare med gratis godis

Med gratis godis till alla barn på lördagar lockar Lejonpartiet väljare på Svenstaviks skola. Men tycker du att alla barn ska ha 1000 kronor i månadspeng bör du lägga din röst på Elefantpartiet.

Att det på söndag är allmänna val i Sverige kan väl knappast ha undgått någon. Men på Svenstaviks skola har lågstadieeleverna redan röstat.

– Jag tycker Giraffpartiet verkar bra. De vill höja priserna på godis, som man inte borde äta. Fast jag tycker godis är jättegott, säger Ea Lucia Johnserud Esbjörnsson.

Hon går i tvåan och fick på fredagen genomföra ett riktigt röstningsförfarande tillsammans med resten av sin lågstadieklass. Eleverna hade tre påhittade partier att välja mellan som alla lockade med valfläsk.

– Vi har förberett valet hela veckan, berättar läraren Ulrika Eriksson som ligger bakom initiativet.

– Jag har hittat på partierna med respektive valmanifest. Det finns bra och dåliga saker med alla, så är det ju även för vuxna. Jag trodde de yngre eleverna mest skulle tänka på sig själva men när vi har diskuterat har det visat sig att så inte är fallet.

Frågor som rör demokrati, röstande och diktaturer ingår i den normala undervisningen men aktualiseras under ett valår. Och läraren Ulrika Eriksson har sett att eleverna verkligen tagit till sig undervisningen.

– Demokratidiskussionerna har även spridit sig till lekarna på skolgården.

Genom ett nätverk i sociala medier har Ulrika Erikssons koncept med de tre partierna, röstkort, valsedlar och valbås spridit sig till ett antal skolor runt om i Sverige. På måndag är det röstsammanräkning och då får vi se vilket parti som vunnit, inte bara i Svenstavik utan bland samtliga deltagande skolor i landet.