Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partier lovar att jobba med HBTQ-frågor

Ett glädjande besked för HBTQ-personer och kvinnor kommer från Östersunds politiker. Allt som följd av en fråga från ÖFK-spelaren Robert Hammarstedt.

På OP.se:s #kandulova-sajt ställde Robert hammarstedt frågan: "Kan du lova att HBTQ-personer och kvinnor i framtiden kommer att ha lika stor egenmakt i det offentliga rummet som den heterosexuella mannen har i dag?". Alla partier utom Miljöpartiet har svarat på frågan och alla lovar att arbeta för saken.

Så här svarar Lillemor Brandum (KD), kandidat till riksdagen:

"Alla människors lika och okränkbara värde är en huvudtes inom kristdemokratisk ideologi. Både HBTQ-personer och kvinnor ska ha samma "egenmakt" som du kallar det som den heterosexuella mannen.

Oppositionsrådet Pär Jönsson (M):

"Tveklöst ja! Moderaterna har antagit ett HBTQ-program där man vill att alla kommuner/landsting ska HBTQ-certifieras. Vi har HBTQ-personer på våra valsedlar. Vi har flera riksdagsledamöter, kommunal- och landstingsråd samt en minister som är HBTQ.

Anna-Caren Sätherberg (S), riksdagskandidat:

"Tack för en viktig fråga. Vi vill forma ett samhälle som bygger på alla människors lika värde och lika rätt. Vi har ett program vi vill genomföra om vi vinner valet kommunalt och nationellt. Det finns mycket att göra både i Jämtlands län och på nationell nivå och det jobbet måste ske varje dag om framtiden ska bli vardagen."

Jessika Svensson (V), riksdagskandidat:

"Ja, så långt den politiska möjligheten räcker. Det innebär att diskriminering av HBTQ-personer och våld och hatbrott mot gruppen ska stoppas och att heteronormativitet i det offentliga rummet ifrågasätts och motarbetas på olika sätt.

Pär Löfstrand (FP), 1:a på Folkpartiets kommunlista:

"Absolut, i ett liberalt samhälle görs ingen skillnad på kön eller sexualitet, alla människor är lika mycket värda. Ett steg på vägen som jag tycker vore bra är att HBTQ-certifiera Östersunds kommun och JLL."

Bosse Svensson, 2:a på kommunfullmäktigelistan för Centerpartiet:

"Alla människors lika rätt och värde är grunden för Centerpartiets politiska idé. I det perspektivet är svaret på din fråga enkel. Ja, det jobbar vi för. Men som löfte blir det ändå tunt. Könsmaktsordning och strukturell HBTQ -diskriminering sitter djupt i samhällskroppen. Så hur långt in i framtiden vi får vänta på att löftet ska infrias törs jag inte sia om."

Peter Johansson (SD), sekreterare SD Jämtland/Härjedalen:

"För Sverigedemokraterna är jämställdhet att var och en har samma chanser och samma möjligheter att förverkliga sig själva oavsett vilket kön de har eller hur gamla de är. Det betyder inte att politiker ska styra människors val eller tvinga dem att bete sig på det ena eller det andra sättet"

Miljöpartiet har ännu inte svarat på Robert Hammarstedts fråga.

Fler frågor hittar du på www.op.se/kandulova/. Där kan du även ställa din egen fråga till politikerna.