Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partierna måste få in fler invandrare

När Sverigedemokraterna valdes in i riksdagen bestämde sig Isis för att bli S-politiker. Hon tycker att hennes parti kunde göra mycket mer för att värva folk med utländsk bakgrund. Samtidigt är hon glad att hon fick chansen.

– Det här är integration på riktigt, säger hon om att sitta i en nämnd.

Miljö- och samhällsnämnden har möte i domsalen på Östersunds rådhus. På dagordningen en punkt om avgiftsfri bilbarnsstol i samband med färdtjänst. Isis Marie Aimee Nyampame är ersättare för Socialdemokraterna. Hon gör sitt sista sammanträde. Efter flera år i Östersund går flyttlasset till Stockholm och hon har redan gjort vad hon gjorde i Östersund efter valet 2010; skrivit ett brev till en ledande socialdemokrat och sagt att nu kommer hon, nu vill hon ställa upp.

Hon har inte fått svar ännu. Och av egen erfarenhet vet hon nu hur svårt det är. En bakgrund utan SSU och vänskap med redan etablerade politiker är ingen bra början. Fast det borde det vara, menar Isis. Ska mångfalden öka i partiet behöver man öka takten.

– Det beror på strukturen i partiet. Man väljer dem man känner. Jag har tyvärr inte serverat kaffe och varit med i SSU men jag är inte mindre engagerad för det. 12 procent av Sveriges befolkning har utländsk bakgrund eller minst en förälder som har det. Då borde tolv politiker av 100 ha utländsk bakgrund. Jag vill inte bli representerad av någon som inte har min bakgrund och delar mina erfarenheter, säger hon.

Det retar henne mycket att vissa politiker pratar integration utan att uppenbarligen själva ha den erfarenheten eller ens umgås folk med utländsk bakgrund. Hon menar framför allt Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna.

– Jag såg en dokumentär där han sa att han inte hade några utländska vänner. Hur kommer det sig då att han kan uttala sig i invandrarfrågor? Han äger frågan om integration för att ingen vågar prata om de här frågorna. Det kan han inte få fortsätta att göra.

Isis kan inte förstå att Sverigedemokraterna får påstå saker om invandrare som är direkt fel utan att andra partier svarar hur allt hänger ihop.

– De säger att invandringen har splittrat Sverige. På vilket sätt? Om man inte pratar om bakomliggande orsaker ställer man grupper mot varandra. Om man inte pratar om att arbetslösheten bland personer med utländsk bakgrund beror på att svensk arbetsmarknad inte är mogen för att öppna dörren för andra blir det fel. Och kriminaliteten, Åkessons svar är att människor med utländsk bakgrund är kriminella. Men det finns ju svenska kriminella. Varför är de i så fall kriminella? Ingen vågar prata om sociala faktorer och därför blir allt missvisande.

Att göra andra till syndabockar, att ställa grupper mot varandra, det är ren populism menar Isis. Hon hoppas det blir en debatt med Sverigedemokraterna om detta. Hon skulle inte tveka om hon bads att ställa upp.

Efter tre år i miljö- och samhällsnämnden har Isis ett recept för integration som hon aldrig hört nämnas av SD, eller andra partier för den delen; att uppmuntra människor med utländsk bakgrund att få in en fot i lokalpolitiken. Det är i sådana sammanhang man förstår hur allt hänger ihop, menar hon.

– Det är en demokratiskola. Men jag tycker att partierna måste ha en öppnare syn och vara mer inkluderande. De borde våga satsa på okända kort. Och om det har varit svårt för mig att få plats undrar jag hur det är för andra som inte är lika pådrivande och säger att de vill vara med.

-------------------------------

Namn: Isis Marie Aimee Nyampame.

Bakgrund: Statsvetare och folkhälsovetare. 

Jobbar: Utredare på Folkhälsomyndigheten, sakkunnig i minoritetsfrågor. Projektledare för ett regeringsuppdrag om att studera romska flickors och kvinnors hälso- och livssituation.

Politiskt uppdrag: Ersättare för S i miljö- och samhällsnämnden.