Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partierna sviker väljarna inför EU-parlamentsvalet

Om en månad är det val. Ett viktigt val. Ett val som kommer att påverka dig och ditt liv de kommande fem åren och längre ändå. Ett val vars resultat kommer att spela roll för hela Europas framtid.

Ändå är det ganska tyst. Valrörelsen pågår i skymundan. Förutom enstaka debattinlägg och en och annan artikel om kandidaterna är de flesta omedvetna, ointresserade och oengagerade i valet som i Sverige avgörs söndagen den 25 maj. Samtidigt reser kandidaterna land och rike runt och kampanjar, med i de flesta fall dålig uppbackning från sina respektive partier.

Det är att betrakta som ett stort svek från de politiska partierna att det inte satsas hårdare på valrörelsen, att vi inte dagligen bombarderas med information, utspel, förslag och politiska debatter inför detta viktiga val. Även medierna bär såklart skuld till tystnaden, och därmed också jag.

Med endast en månad kvar till Europaparlamentsvalet vill jag ändå vädja till dig att gå och rösta. Även om du tycker att det är tråkigt. Även om EU-parlamentet ligger långt bort rent geografiskt. Även om besluten i parlamentet känns avlägsna och obegripliga. Eftersom besluten faktiskt påverkar din och min vardag, och eftersom parlamentet har befogenheter att besluta om sådant som gör skillnad. Och även om de valbara partierna själva tycks bekymra sig mer om höstens val än om valet som i sin tur kommer att påverka dem oavsett valresultat i september.

För ett par veckor sedan var jag i Bryssel och talade med flera parlamentariker. De berättade för mig att de upplever att de har större inflytande och att det är lättare att påverka i EU-parlamentet än i Sveriges riksdag. Att det är lättare att driva igenom ett förslag.

Beslutsgången är visserligen byråkratisk och tar lång tid, men den är för den skull inte egentligen krångligare än den i våra lokala parlament.

Ungefär 60 procent av alla beslut som fattas i kommunfullmäktige är direkt influerade av beslut som först fattats i EU-parlamentet. Hälften av alla beslut på landstingsnivå påverkas av EU. Och ungefär en tredjedel av alla riksdagsbeslut är på ett eller annat sätt beroende av EU. Så hur du röstar i valet påverkar i allra högsta grad även lokalpolitiken. Oavsett vad du tycker om Sveriges medlemskap i EU kan du inte komma undan det faktum att EU har stort inflytande över ditt liv, varför du också bör utnyttja möjligheten att själv få inflytande över EU.

De 20 svenskar som efter valet kommer att ta plats i parlamentet kommer under de närmaste fem åren att ha inflytande över frågor så som arbetsrätt, miljö, flyktingpolitik och jordbruk. Saker som engagerar och berör de flesta i någon grad. Även brottsbekämpning, säkerhetspolitik och ekonomi blir allt viktigare frågor på europeisk nivå. Besluten på EU-nivå handlar om allt ifrån maten du äter och vad den får innehålla eller inte innehålla till frågor om din personliga integritet och säkerhet.

Lägg några minuter på att ta reda på vad åtminstone toppkandidaterna vill göra. Bestäm dig, och uppsök en vallokal 25 maj. Om du inte hittar relevant information, om du saknar tydlighet från kandidaterna eller deras partier – rösta ändå, på det parti du känner dig närmast i flest frågor.

Förra gången vi röstade fram ett Europaparlament var valdeltagandet futtiga 45 procent. Det var ändå en ökning jämfört med tidigare val. Det är skandalöst att så få väljer att använda sin demokratiska rättighet att rösta till ett parlament som mer eller mindre styr hela Europa. Och det är möjligen än mer skandalöst att de politiska partierna inte tar valet och väljarna på större allvar än de gör.