Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partiet är en one man show

Enmansshowen kan vara över. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är sjukskriven på obestämd tid. Men frågan var inte om Jimmie Åkesson skulle gå in i väggen utan när.

I realiteten är han en av få slipade företrädare för Sverigedemokraterna. Övriga företrädare i toppskiktet har mest bidragit med att skapa pinsamheter genom osmakliga uttalanden och ageranden. Järnrörsskandalen är ett exempel med starkt avtryck. Övriga partier har en uppsättning av slipade och populära företrädare. Där bär inte partiledaren upp allt kommunikativt arbete själv. Det registret saknas i Sverigedemokraterna och partiet kan på goda grunder beskrivas som en "one man show" – i längden funkar inte den strategin.

Åkessons popularitet bland Sverigedemokraternas väljare avspeglar sig inte minst i personkryssen. I Jämtlands län kryssade 3289 väljare någon av Sverigedemokraternas kandidater. Hela 3012 av dessa kryssade Jimmie Åkesson. Långt långt långt bakom kommer Sven-Olof Sällström. Med 64 kryss blev han näst mest kryssad av Sverigedemokraternas kandidater i Jämtlands län.

Det överlägsna personvalsstödet återfinns i valkrets efter valkrets runt om i landet där någon lokal förmåga tar andraplatsen med knappt en procent av personkryssen. Hur det nu ska gå för Sverigedemokraterna under Jimmie Åkessons sjukskrivning är oklart. Det är dessutom högst oklart om Jimmie Åkesson kommer återvända till sin roll som aktivt tjänstgörande partiledare.

Det är Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen som axlar ansvaret och vikarierar som partiledare. Om han klarar av den uppgiften är svårt att säga.

Men han sätts direkt på den svåra uppgiften att utse en ny partisekreterare efter att Björn Söder utsetts till vice talman och att rekrytera en ny presschef efter att Linus Bylund tagit plats i riksdagen.