Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Partiet måste hitta lusten och ivern igen

När Fredrik Reinfeldt torsdag morgon kommer till Norrköping och Moderaternas stämma, gör han det som en pressad statsminister.

Det är annat än när partiet hade samma övning i Gävle hösten 2007, ett år efter första valsegern.

Då fnittrades det, fanns fortfarande en oskuldsfull förväntan och iver runt frukostborden på hotellet. Jag vet för jag satt med och såg hur nyblivna statsråd lusläste tidningar, njöt av den nya situationen och gjorde allt för att snabbt bli varm i kläderna i sina nya roller på Rosenbad.

Nu är scenen en annan. Visserligen vill Fredrik Reinfeldt förmedla bilden av sig själv som en "frustande stridshingst", men i opinionen är det uppförsbacke.

United Minds senaste mätning i Aftonbladet visade på nergång för det statsbärande regeringspartiet, nu till 23,6 procent. Lägre har partiet inte legat på länge.

En minnesuppfriskning: valet 2010: 30,06 procent, 2006: 26,23 procent och 2002: 15,2 procent, det var då som Bo Lundgren fick silkessnöret, Fredrik Reinfeldt tog över och "Nya Moderaterna" gick från pappersprodukt till regeringsduglighet.

Nu är det motvind. I Dagens Industri fick partiet i förra veckan löpa gatlopp tre dagar på raken. Det handlade om interna strider, avhopp och ett allmänt missnöje med partisekreteraren Kent Persson. Allt enligt DI, vars artiklar kändes initierade.

Moderaterna själva teg. Bara det kändes som att näringslivstidningen hade fog för sina påståenden.

Därför är det nu upp till bevis. Här behövs ett köttben att slänga ut till svenska folket som består av annat än sänkta skatter.

Men de nya idéerna saknas Reinfeldt. Så även hos oppositionen, men från att ha varit medias gunstlingar är regeringen nu det jagade bytet. Ifrågasatt och "affärer" som Nuon, biståndspengar till ministerlöner och senast en ny tv-licenshistoria, kletar fast.

Just därför behövs ett politiskt uppåttjack. Någonting som kan lyfta både parti och en samlad borgerlighet.

I den verkligheten är Fredrik Reinfeldt när han öppnar partistämman. Samtidigt inleds den egna valrörelsen.

Stämmor sätter avtryck. Stämmor gör avstamp och på söndag behöver Moderaterna kunna se tillbaks på fyra stämmodagar som gett dem lusten tillbaka. Eller plockat fram ivern som var så påfallande vid frukostarna på Scandic i Gävle 2007 då allt ännu var nytt, spännande och fascinerande.

När Fredrik Reinfeldt inledningstalar på dagens partistämma är både han själv och Moderaterna som parti pressade av svaga opinionssiffror.