Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Påskkrim – mord och spänning, tips på 13 läsvärda romaner inför helgen

Brittisk landsbygd, Kinas och Oslos undre värld, eller jämtska fjällen... kriminalromanerna kan ta dig vart du vill.
Här kommer lite tips på spänning inför helgen.
Bästsäljande Camilla Läckberg kommer med sin tionde bok, med samma vinnande koncept som förut. Och tyvärr verkar det som Kristina Ohlsson skrivit sista romanen om polisduon Bergman- Recht.

Krönika: Lättslukat läsgodis till påsk

Att sträckläsa en spännande bok är hejdlös njutning – som att sätta i sig hela bunken med popcorn, eller sluka innehållet i godispåsen utan att bjuda. Dock med skillnaden att lätt illamående och dåligt samvete mycket sällan infinner sig när det handlar om litterär hetskonsumtion... Ja, det skulle väl vara mot maken då, när jag vägrar släcka sänglampan och han suckande drar täcket över huvudet. Men det får han tåla.

Nu är det dags för påskekrim igen, en norsk tradition – grannarna i väst har ju mer ledigt och mer lästid under den månstyrda högtiden då vi firar Jesu återuppståndelse från de döda och att vårsolen lockar hönorna att börja värpa igen.

Och i år har åtminstone bokförlagen ha nappat rejält på konceptet, en skrälldus deckare har dumpit ner på redaktionen de senaste veckorna. Så jag har struntat i vardagspysslet hemma och unnat mig att sträckläsa, utomhus i mars-april-solen och inomhus när vintern kommit med efterslängar i form av minusgrader och snöglopp.

Och krim-kollegorna, mina partners in crime, Anders Wennberg och Per Åhlin har också hittat tiden att läsa och recensera. Trots detta har vi hunnit med knappt hälften av de nyutgivna, men här kommer våra bästa tips på litterärt påskgodis.

RAGNA FAHLANDER

Relationsmys mixat med riktigt otäcka brott

Häxan

Camilla Läckberg

Forum

Nog är det en märklig blandning hon bjuder på, Sveriges bästsäljande deckarförfattare. Camilla Läckberg mixar relationsmys med riktigt otäcka brott och även en dos mystik.

Nu kommer Häxan som är hennes tionde bok i Fjällbackaserien, där författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström spelar huvudrollerna.

Handlingen i korthet: En fyraåring försvinner och otäcka minnen väcks till liv – 30 år tidigare försvann en liten flicka från samma gård och hon hittades senare mördad. Dessutom vävs berättelsen ihop med den om en kvinna som på 1600-talet hamnar som piga hos sin elaka syster.

Nu var det drygt tio år sedan jag läste ett par, tre av Läckbergs böcker, men den obligatoriska gravöppningen finns fortfarande med, och som vanligt är det mordiska händelser i det förflutna som kastar skuggor in i nuet.

Och varför ändra ett vinnande koncept? Hennes trogna läsare är många och vet vad de får. De kommer säkert att bli nöjda.

Läckberg berättar lätt och ledigt, snacket om att hon skriver illa håller jag inte med om. Emellertid har hon drabbats av den amerikanska långskrivarsjukan, typ Elizabeth George. Häxan är på 600 sidor, och det är först runt sidan 400 som det börjar hända saker i polisens utredning. Den brottsliga feel bad-biten är varken särskilt spännande eller övertygande.

Om polisernas relationer och barnpassningsproblem skriver hon desto bättre, och kanske är det de mer vardagliga må-bra-sidorna av författarskapet som lockar många. Vem vill inte identifiera sig med en smart och snygg författare, eller en dito polis.

RAGNA FAHLANDER

Så synd! Sista i serie av utmärkta kriminalromaner

Syndafloder

Kristina Ohlsson

Piratförlaget

Det hängde i luften och i författarens efterord kom beskedet: Det här är den sista romanen om Fredrika Bergman och Alex Recht – kanske. Kristina Ohlsson skriver ”Jag tror"... och jag föredrar att hänga lite hopp på tveksamheten.

Men om så är, så är det bara för en trogen läsare att buga och tacka för ett halvdussin utmärkta kriminalromaner. Hon placerarsig jämsides med de allra bästa i Norden i denna välbefolkade genre.

Syndafloder knyter på sätt och vis ihop några av de tidigare i serien. Det börjar när en man hittas skjuten i bröstet i sin läsfåtölj. På ena handens lillfinger bär han dotterns vigselring. Hon blev också mördad ett antal år tidigare. På annat håll är en begravningsentreprenör oerhört orolig över sin bror och hans familj som han tror är försvunna. Icke, menar polisen som har haft kontakt med dem.

Av detta väver Ohlsson en komplicerad berättelse, ibland har jag aningen svårt att hänga med, men det går helt inte att lägga av, för jag måste veta vem, vad och varför. Låna, köp eller läs ni som gillar Kristina Ohlsson.

ANDERS WENNBERG

Mästare på spänning om särling som skaver

Unni Lindell

Där Satan har sin tron

Piratförlaget

Marian Dahle är en särling i de litterära polisernas sällskap. Hon har varit ett skavsår på Cato Isaksens hälar i ett antal mycket bra romaner. I Lindells senaste har Dahle huvudrollen. Hon har återhämtat sig från den svåra skada hon drabbades av i Brudkistan och får som första jobb ett gammalt kriminalfall som ännu inte blivit löst.

Det handlar om en sexårig flicka som försvann för 15 år sedan. Marian Dahles överordnade Cato Isaksen har händerna fulla med en fruktansvärt brutal och obehaglig mördare. Fallen har vissa beröringspunkter och självklart gör Marian Dahle som hon brukar, tar genvägar och bryter mot regler för att komma framåt.

Intrigen är ganska komplicerad och Lindell är än en gång mästare i att hålla spänningen uppe och vänta med att räta ut frågetecknen. Det dröjer långt in i romanen innan jag börjar förstå sammanhangen. Jag kan svårligen tänka mig ett bättre sällskap än Unni Lindell till påsk, särskilt som vädret ser ut att bli ganska trist.

ANDERS WENNBERG

Spännande och välskrivet om drama i Jämtland

Nässelvrede

Solveig Vidarsdotter

Lind&Co

Gäddede ligger i norra Jämtland. Här händer det gruvliga ting sommaren 2006 – två lokala politiker dödas en varm julidag, en ung kvinna försvinner lite senare och en slagbjörn härjar på fjället. Samernas renar går åt som plockgodis.

Mycket action i ett samhälle på runt 400 invånare, där det en smula överraskande i dessa underbemannade tider finns två (!) närpoliser. Det här är andra boken med Ingrid och Erland i huvudrollerna. De får en central roll i utredningar som avslöjar gamla hemligheter och nya illgärningar. Det är spännande och välskrivet, mordgåtorna för handlingen framåt, och samtidigt skildras människor och byliv på ett varmt och inkännande vis.

Finaldramat är lite dramatiskt i överkant, men jag uppskattar det mjukare efterspelet.

Författaren kommer från Jämtland och debuterade med Isvittring 2013.

RAGNA FAHLANDER

Nervigt före och efter flygkraschen

Före fallet

Noah Hawley

Massolit

Av en slump blir den kämpande konstnären Scott Burroughs erbjuden en ledig plats i ett privat jetplan när han ska in till New York. Men planet störtar i havet och alla ombord dör, utom Scott och en liten pojke, en arvtagare till miljoner.

Genom den dramatiska räddningen hamnar Scott i fokus, både för dem som undersöker olyckan och en larmande tv-kändis som är personligt engagerad och kastar ur sig märkliga spekulationer i ständig direktsändning.

Berättelsen varvar mellan efterspelet till olyckan, och förspelet. Vi får lära känna var och en som till slut hamnar på det fatala flygplanet. Och frågan är, var det verkligen en olycka?

Det är en nervkittlande berättelse, svår att lägga ifrån sig.

Författaren har tidigare skrivit för scen och för tv, mest känd är han för prisade serien Fargo.

RAGNA FAHLANDER

Konflikter och korrumption i Kinas undre värld

Viskande skuggor

Jan-Philipp Sendker

Forum

Att lära känna andra världar är som bekant bokläsarens privilegium. Här hamnar vi på en liten ö utanför Hongkong, hemma hos Paul Leibovitz som lever eremitliv och sörjer sin döde son.

Han stöter dock ihop med en amerikanska vars 30-årige son försvunnit under en affärsresa i Kina. Tillsammans med vännen och polisen Zhang försöker Paul lösa mysteriet, vilket leder till konfrontation med mäktiga personer.

Ibland blir tonen lite väl pompös, men det är intressant med annorlunda miljöerna och konflikterna mellan äldre generationer märkta av kulturrevolutionen och yngre som anpassat sig till det korrumperade kommunistiska samhället, och roligt när de käftar med hjälp av kinesiska ordspråk. Författaren har varit korrespondent i Asien under många år. Han är mest känd för bästsäljaren Konsten att höra hjärtslag.

RAGNA FAHLANDER

Psykologisk thriller - klassiker i nyutgåva

Rebecca

Daphne du Maurier

Modernista

Okej, det här är kanske ingen given bok på ett krimuppslag. Men jag har läst och blivit förtjust. Dessutom är det faktiskt ett mystiskt dödsfall som skaver, och som ger laddning åt historien.

Berättaren är en ung kvinna som gifter sig med den gåtfulle Max de Winther och flyttar in på godset Manderley. Där möter hon hushållerskan Mrs Danvers som vårdar minnet av Max första hustru Rebecca, vilket inte blir muntert för nya frun.

Det handlar om besatthet och svartsjuka, och räknas som en av de brittiska klassikerna. Hitchcock har gjort skräckfilm av den här romanen som nu kommit i nyutgåva, liksom en novellsamling av Du Maurirer – Fåglarna. Även den historien har ju mästeregissören gjort en psykologisk thriller av.

RAGNA FAHLANDER

Vårens bästa läsning om Rebus

Ian Rankin

Även vilda hundar

Modernista

Ian Rankins återkommande karaktär John Rebus har medtiden blivit något av en mall för ensamvargen som kriminalpolis – Tufft leverne, skumma kontakter i undre världen, ständigt i konflikt med kollegor, alltid i konflikt med chefer.

Rankin har förfinat konceptet i tjugo Rebus-romaner och även om mycket är förutsägbart så är Rankin en så god stilist och berättare attdet aldrig känns tjatigt. Över tid har Rankin också utvecklat sin stil och har idag en generös dos svart humor som saknades i de första romanerna och som höjer nivån.

Big Ger Cafferty, gangsterledare och Rebus mångåriga ärkefiende, utsätts för ett attentat som ser ut att vara ett i en serie. Cafferty snackar inte med snutar och bidrar inte till utredningen. Det finns en polis han kan tänka sig att prata med, Rebus.

Kriminalinspektör Siobhan Clarke övertalar ledningen att Rebus ska få vara med som konsult och med det är han tillbaka i spelet. Vårens bästa läsning.

PER ÅHLIN

Motvillig Hole jagar vampyr i Oslo

Jo Nesbö

Törst

Albert Bonniers förlag

En person hittas mördad i sitt hem. Kroppen är tömd på allt blod och polisen hittar bitmärken på offrets hals. Kort senare hittas ytterligare ett offer i samma skick. En vampyr? I Oslo 2017?

Polisen är skeptisk till de mönster man ser och från psykiatrin ställer man sig också frågande till begreppet vampyrism.

Harry Hole har slutat som polis och jobbar istället som föreläsare på polishögskolan. Hans gamla kollegor försöker få med honom i jakten på mördaren men han håller emot, alltför väl medveten om vad den typen av jakt gör med honom själv.

När han till slut ger sig ut efter den gäckande mördaren är det för att han själv sett ett mönster, den man jagar är den mördare Harry Hole inte lyckades ta förra gången han gick lös i Oslo.

Välskrivet och med bra driv som alltid, Nesbö gör ingen besviken.

PER ÅHLIN

Gillrar fälla för mördaren med roman

Melanie Raabe

Fällan

Louise Bäckelin förlag

En framgångsrik författare lever ett tillbakadraget liv i ett stort hus ute på landet. Hon har inte lämnat huset på ett tiotal år,träffar bara ett fåtal människor, sin förläggare och de människor som hjälper henne med det praktiska.

Isoleringen är frivillig, hon drog sig tillbaka sedan hennes syster blivit mördad. Hon kom till platsen strax efter knivhuggen och hann se mördaren som dock slank undan. En växande läsarskara tror att hon lider av en sällsynt sjukdom och det passar henne bra.

I ett nyhetsprogram dyker han upp igen – mannen hon såg hos sin döda syster. Han är reporter i en studio och rapporterar om krig i ett främmande land.

Ingen kommer att tro henne, hon har inga bevis och polisen är redan i grunden skeptisk till hennes vittnesmål. Så hon gör det hon kan bäst, skriver en roman som exakt beskriver mordet, med detaljer som bara mördaren och ett ögonvittne känna till, och bjuder in reportern till en intervju, till en fälla för att avslöja en mördare.

En klaustrofobisk berättelse som har flera överraskande vändningar. Klart läsvärd.

PER ÅHLIN

Klyschigt men rappt om massmördare

Mason Cross

Ett långt spår av blod

Modernista

En titel som verkligen beskriver innehållet – här är det ett långt spår av blod. Rysk maffia slår till mot en fångtransport för att oskadliggöra en tjallare. Resultatet blir att en massmördare kommer lös. Den frisläppte mördaren är en ex-soldat, en krypskytt med specialträning och han återgår direkt i sitt gamla mönster – att skjuta oskyldiga människor.

FBI sätter ihop ett team som drar igång mördarjakten. Vid sidan av FBI-teamet jobbar en ensamvarg, specialist på att hitta människor som inte vill bli hittade.

Detta är exakt så klyschigt som det låter, men det ärockså rappt och effektivt berättat så det är lätt att halka igenom boken utan att tycka att det egentligen är särskilt bra.

PER ÅHLIN

Snillrika intriger i pittoreska miljöer

Stephen Booth

På väg mot döden

Forum

Ben Cooper har avancerat till kriminalinspektör och ska mer samordna och leda utredningsarbetet och mindre röra sig ute bland tänkbara vittnen och samla trådar och uppslag. En ovan och svår situation för en som alltid jobbat på gehör och lokalkännedom.

En lastbil kör fast under en bro i den pittoreska lillabyn Shawhead i Peak District. Lastbilen hittas tom, chauffören är borta men blod i förarhytten visar att det inte är frivilligt. När föraren senare hittas mördad och slarvigt nedgrävt inleds en besvärlig utredning bland fientligt inställda bybor.

Coopers gamla vapendragare Diane Fry har äntligen fått lämna landsbygden och återvänt till tjänstgöring i storstan. Men hon dyker ändå upp och det gör inte Coopers tillvaro enklare.

Stephen Booth lunkar på med sina Cooper&Fry-deckare och han gör det bra. Goda miljöbeskrivningar och snillerika intriger gör att man gärna återvänder till Booths version av lantliga Peak district.

PER ÅHLIN

Förtjusande pusseldeckare med mycket humor

En sax i hjärtat

Marie Bengts

Albert Bonniers förlag

Jag känner mig förflyttat till mina tonår... Ja, nu var jag faktiskt inte ung på 1950-talet, men jag började läsa deckare om denna epok i början av 1970-talet. Då slukade jag Maria Lang och Agatha Cristie, och det här är en förtjusande pusseldeckare helt i deras tradition, med smart intrig och en hel del humor.

Året är 1957 och sömmerskan Hannah Lönn far till Småland för att ta hand om sin faster som stukat foten. En av medlemmarna i byns syjunta hittas mördad med en sax i bröstet, och Hannah med högfärds-h:et på slutet av förnamnet är för nyfiken för att låta polisen sköta utredningen. "Ingen i byn kan väl ha gjort det, det måste vara någon utsocknes" - det är den allmänna uppfattningen, men byns hemmafruar, specerihandlare och konditoriägare går knappast fria från misstankar.

En särskild eloge till alla tidstypiska detaljer, när det gäller allt från kläder och inredning till sociala koder när det gäller kakkonsumtion och rökning.

RAGNA FAHLANDER