Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pass upp för skvaderstämpeln, Sundsvall

Stenstaden i Sundsvall blöder. Butiker går kräftgång och konkurrensen från köpcentret i Birsta är påfallande. I det läget kliver representanter för handeln och fastighetsägarna fram och vill lansera Sundsvall som Vinterstaden med stort V. Här finns fantastiska möjligheter med både längdåkning och alpint på Södra Berget i kombination med boende och ätande nere i Stenstaden, fortsätts det i Sundsvalls Tidning.

Alla sätt är bra utom de dåliga och Sundsvall gör förstås sina egna bedömningar om det möjliga i att ta upp konkurrensen med Östersund om epitetet Vinterstaden. Fast lite känns det som ett skott från höften i ett läge där Sundsvall är satt under press.

Det är inte första utspelet från orten när det gäller att försöka hitta sin egen nisch för utveckling och tillväxt. Häromåret utsåg Sundsvall sig själva till Norrlands Huvudstad, men den kampanjen försvann någonstans längs vägen och fick aldrig fotfäste.

Sundsvalls stora problem är dess politiska styre. Eller bristen på en duglig majoritet som förmår lyfta Medelpads centrala säte. I över tre år nu efter valet 2010 har ingenting annat hänt i Sundsvalls politik än att det bråkats om allting. Energin har lagts internt medan de stora frågorna hamnat i skymundan beroende på en svag politisk majoritet, om den ens funnits.

Sundsvall får passa sig. Så att staden inte blir förknippad med den Skvader som finns uppstoppad på Norra Bergets museum och som är en kombination av en hare och en tjäder, alltså ett fantasidjur. Skvadern har kommit att bli en allmän benämning för en märklig eller mindre lyckad kombination.

Själv tycker jag det vore trist om Sundsvall hamnar i en sådan sits, men någon Vinterstad med stort V blir Sundsvall aldrig. Inte heller Norrlands Huvudstad, nej här gäller att hitta någonting annat eget och kanske måste det trots allt börjas inom politiken med nedlagda stridsyxor och en kraftfull gemensam strategi för kustmetropolens framtidsutveckling.