Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passande vinterkyla för karolinerdag

Vinterkylan har kommit till Jämtland, vilket blev en lämplig inramning till Jamtlis temadag om karoliner i dag.

Det var runt nyåret 1718–1719 som Armfeldts karoliner gjorde sin vandring över fjället, från Norge till Sverige. En dödsmarsch som blivit en välkänd historisk händelse. Snart är det 300 år sedan det inträffade och i dag uppmärksammade Jamtli marschen med temadagen "Karolinervinter".

En av aktiviteterna var Karolinerspelet, ett slags aktiverande sällskapsspel där den som ville fick vandra i karolinernas fotspår, från Sverige till Norge och tillbaka. Genom att slå tärning och läsa på lappar kunde deltagaren få en känsla för hur karolinerna hade det.

5-årige Erik Toftén från Östersund överlevde sin första vandring, men andra gången gick det inte lika bra.

– Jag blev skjuten i låret och dog, säger han.

Gustav Vågström, 8-årig östersundare, hamnade i andra svårigheter.

– Jag blev lurad av en norsk bonde, som ville föra mig till en norsk vaktpost, säger han.

Eriks storebror Elias Toftén hade även gjort andra saker under temadagen.

– Jag har varit med när de skjutit med kanon och gevär, och så har jag gjort en karolinerhatt, berättade han.

Vid Tingshuset på Jamtli sköts det kanon och gevär av medlemmar från Jämtlands Fältartilleri (JFA), Nerike Wermlands regemente och Gestrike militärhistoriska förening. Alla män iförda karolinerutstyrslar.

Mikael Andersson från JFA, som föreställde artilleriofficer, berättade att kanonen är en trepundig partikanon från 1773, som till vardags finns på Teknikland i Optand.