Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passet det enda säkra

För en tid sedan kunde vi läsa i lokalmedia att en person från länet nekats inresa i Slovakien när denne som legitimation uppvisade ett internationellt ID-kort utfärdat av polisen. Härvid krävdes ett giltigt pass.

Slovakien är numera EU-land och ingår dessutom i unionens gränslösa samarbete utifrån sitt deltagande i Schengen-avtalet som reglerar passfrihet mellan de ingående länderna i EU.

Polismyndigheten hade rekommenderat att ett internationellt ID-kort skulle räcka vilket således ej godkänts av den slovakiska polisen. Därför fick ett provisoriskt pass utfärdas. Hur man nu får ett svenskt provisoriskt pass på en slovakisk flygplats förtäljer inte historien. Personen fick dock kostnaden om 980 kronor sedermera betald av Rikspolisstyrelsen.

Schengen-avtalet reglerar som sagt passfriheten. Endast om särskilda omständigheter föreligger har man rätt att tillfälligt införa passkontroll mellan ingående länder.

Har själv råkat ut för passkontroll mellan Schengenländer. Vid en bussresa i höstas från Vilnius i Litauen och till Riga i Lettland avkrävdes pass för inresa i Lettland av samtliga passagerare. Hade man här haft ett internationellt ID-kort är det inte säkert att resan kunnat fortsätta. Vid in och utresor vid färjeterminaler i Estland och Lettland är det inte ovanligt att respektive lands polis kontrollerar legitimationer av vissa passagerare. Detta har jag själv sett åtskilliga gånger. Det känns som om de nya Schengen-länderna i öst inte riktigt accepterat passfriheten.

Svenska myndigheter och vissa reseföretag har allt sedan det internationella ID-kortet infördes rekommenderat, vid resa inom Schengen, att man antingen medtager pass eller åberopade ID-kortet för att kunna legitimera sig, antingen i en eventuell passkontroll eller att i landet kunna styrka medborgarskap.

Utifrån det inträffade enligt ovan, som visat att det internationella ID-kortet inte duger, måste polis och övriga berörda fortsättningsvis rekommendera passet som enda säkra legitimation vid resa inom Schengen.

Rolf G. Swedbergh, Frösön

Resenär, bland inom Schengen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel