Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passet som inspirerar till rörelse

På Fjällängsskolan har eleverna varje måndagsförmiddag ett 20 minuter långt rörelsepass där hela skolan deltar. En aktivitet som ingår i skolans hälsofrämjande tema.

"Dags för styrka, spänn musklerna". Så lyder musikuppmaningen som kablas ut ur högtalarna utanför Fjällängsskolan i Torvalla. Där har alla elever samlats för att delta i måndagsförmiddagens återkommande rörelsepass. Fem lärare står längst fram och instruerar alltifrån förskolebarn till femteklassare att hoppa och dansa i takt till musiken.

– Det är en jättehärlig start på veckan. Man känner sig pigg och det är så roligt att alla är med, säger fritidspedagog Carina Rönnholm.

Initiativet till passet inleddes redan för sex år sedan och är en av de aktiviteter skolan anordnar i hälsans tecken.

– Vi ställde frågan vad föräldrarna tyckte var viktigt i skolan och då kom det fram att det var viktigt att vara ute. Därför har vi profilerat oss mot hälsa, säger rektor Gun Söderberg Königsson.

Skolans aktiviteter har uppmärksammats av Friskis & Svettis och lyfts fram som ett bra exempel på en satsning för att få barn att rör på sig. Det egna syftet är att alla elever ska må så bra som möjligt. Det ska i sin tur skapa de bästa förutsättningarna för eleverna att utvecklas i sitt lärande.

– Jag tror det har sin effekt. Man får rasta av sig lite och så har det en kompiseffekt. Gemenskapen som skapas när alla är med blir en grej, säger förskollärare Ewa Frisk.

Även eleverna verkar glada av att få vara ute i den friska luften och röra på sig till musiken.

– Man blir pigg och glad, säger Filippa Pålsson och får medhåll av sin kompis.

– Det roligaste är att lära sig nya saker och rörelser, säger Thea Göransson.