Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Passionslös regionprocess sitter fast i återvändsgränd

Tiden rinner ut för regionfrågan. Ett samgående mellan Jämtlands län och delar av Västernorrland ter sig allt mer orealistiskt.

Passionen och en hållbar vision om fördelarna saknas.
Frågetecknen tycks desto fler, vilket utmynnar i ökad politisk ambivalens.
Det är inget bra klimat för ett lyckligt politiskt äktenskap.

Kärlek utan glöd håller sällan. Därför känns det mindre angeläget än någonsin med en sammanslagning av Jämtlands län och delar av Västernorrland. Skepsis har funnit länge. Än mer efter det möte som hölls i Bispgården strax före jul, där länsrepresentanterna fick åka hem med oförrättat ärende. Orsak: Moderaterna i Västernorrland förmådde inte sätta ner fötterna. Ambivalensen var total.

Annars var det tänkt att mötet i Bispgården skulle räta ut frågetecknen. Nu blev de i stället fler. Ett nytt möte i styrgruppen är aviserat till 26 januari.

Frågan glider nu successivt politikerna ur händerna. Kanske är det lika bra. För med det stora regeringspartiet på riksplanet i form av Moderaterna, som inte alls bejakar den regionförstoringsprocess som nu pågår lite varstans, är det svårt tro mödan värd att ens lämna in några ansökningar.

Lägg till att de främsta ivrarna dessutom själva schabblat rejält i demokratihänseende. Varken Jämtlands regionråd Robert Uitto (S) eller hans landstingsordförandekollegor i grannlänet, Ewa Söderberg (S) och Per Wahlberg (M) har gjort hemläxan och tagit fram en hållbar vision för ett framtida Mittsverige. Vi svävar i ovisshet om projektets genialitet.

En åsiktsförklaring ska fram inför styrgruppsmötet 26 januari, men den kommer för sent och blir garanterat slätstruken. Det som även den statlige utredaren Mats Sjöstrand tryckt på, nämligen behovet av underifrånperspektiv, har definitivt inte tillgodosetts.

Jämtlandscenterns höststämma i november ställde ett antal krav: Säkerställande av Västernorrlands knackiga sjukvårdsekonomi, hur skattesatser slår och hur ett framtida skatteutjämningssystem ser ut för ett nytt Mittsverige. Inga svar syns ännu i stjärnorna.

Under december framkom också ett antal protester som visar att regionfrågan är kontroversiell. När drygt 150 jämtländska läkare uttryckte oro för länets framtida sjukvård efter en sammanslagning, var det ett tungt inlägg.

Delar av Jämtlands näringsliv satte också ner fötterna och såg inga fördelar med ett samgående.

Nu ska kommunerna dessutom säga sitt. Och enligt statlige utredaren Mats Sjöstrand måste alla, på båda sidor länsgränserna, säger ja om det alls ska bli något. Redan vet vi att varken Sollefteå eller Örnsköldsvik vill. Vill alla andra?

Nej, ett politiskt äktenskap under rådande klimat känns minst sagt osäkert. Projektet har nått en återvändsgränd. Frågan är om någon förmår vända på steken, eller om det ens är lönt?