Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient begick självmord under vårdtiden

För att förhindra att patienten skulle ta livet av sig var hen inlagd på Östersunds sjukhus. Trots det påträffades personen död efter fullbordat självmord. Händelsen är anmäld enligt lex Maria.

Av anmälan framgår att patienten var inlagd på specialpsykiatrisk klinik under drygt fyra veckor. Anledningen var bland annat suicidprevention, alltså att förebygga självmord. En dag i början av september hittades personen död. "Patienten påträffas avliden under vårdtiden efter fullbordat suicid", står det i anmälan. Händelsen ska nu utredas av Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Myndigheten fattade nyligen beslut i ett annat ärende, som handlar om en patient som begick självmord en vecka efter utskrivning. Personen hade psykiska besvär under flera år och återkommande kontakter med både primärvård och specialpsykiatrin. I mitten av mars påträffades personen avliden genom fullbordat självmord. Det skedde efter utskrivning, vilket skett utan planerad uppföljning.

I utredningen bedömer IVO att vårdgivaren, Region Jämtland Härjedalen, fullgjort sin skyldighet att utreda och att slutsaterna är rimliga och advekvata. "Vårdgivaren har vidtagit och planerar att vidta åtgärder för att hindra att något liknande inträffar igen".

IVO har också planerat att inspektera den psykiatriska kliniken vid Östersunds sjukhus 10 november. Tillsynen handlar om det suicidpreventiva arbetet med utgångspunkt i de lex Maria-anmälningar gällande självmord och självmordsförsök som kommit in till IVO under 2015. Målet med IVO:s inspektion är att patientsäkerheten vid vård och behandling av självmordsnära patienter ska förbättras.

Läs mer:

Psykiatrin granskas efter självmord

Självmordsförsök bland unga kan minskas med 50 procent

Akutåtgärder inom psykiatrin – stänger en avdelning