Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patient fick för hög strålningsdos

Det har införts nya rutiner vid så kallad skiktröntgen på Östersunds sjukhus efter en incident i juni då en tvåårig pojke fick för hög strålningsdos. Anledningen var bristande rutiner och maskinfel.

– Vi har brustit i kvalitetsarbetet men det är åtgärdat nu, säger Henrik Sundström som är legitimerad sjukhusfysiker och arbetar med strålsäkerhet och röntgen på Östersunds sjukhus.

Den tvåårige pojken kom in med skador efter ett fall den 21 juni och togs till röntgen. Det var sent och ont om personal som kunde köra den så kallade CT:n. Eftersom barnet var sövt fördes han in i maskinen med fötterna först. Efter en så kallad försekvens, som ska avgöra hur mycket strålning som behövs, kördes röntgen och då slog dosautomatiken av. I stället för den lämpliga dosen fick pojken samma strålningsdos över hela kroppen. Maskinen hade inte anpassat sig efter barnets storlek och det område som skulle röntgas.

– Han fick en tiodubbel dos över hela kroppen. Men han riskerar inga akuta strålskador, säger Henrik Sundström.

Stråldosen beror på hur stor patienten är och vilken del av kroppen som ska röntgas, eftersom kroppen har olika tjocklek på olika ställen. Strålningen i skiktröntgen är högre än i en vanlig röntgenmaskin men ändå för låg för att orsaka skador, om en person inte utsätts upprepade gånger under lång tid.

– Det var ett lågt dosprotokoll men sådant här ska ju inte hända, säger Henrik Sundström.

Protokollen är förprogrammerade och avgör hur stor dos strålning som behövs till en viss patient och för röntgen av en viss kroppsdel. Bakgrunden till incidenten i juni var bland annat att protokollen inte var kontrollerade.

– Vi har nya rutiner och nu har protokollen gåtts igenom så något gott kom ändå ur det här, säger Henrik Sundström.