Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patienter från Västernorrland opereras på Östersunds sjukhus

Operationskön är lång i Västernorrlands läns landsting och en del av patienterna har därför blivit hänvisade till Östersunds sjukhus. Där har de fått sin behandling utförd av sjukvårdspersonal som jobbat extra på lördagar.

– Vi har gjort det här som ett test och det har gått bra. Nu ska vi utvärdera för att se hur vi kan gå vidare, säger Eva-Lena Bragée, som är läkaravdelningschef på kirurgen vid Östersunds sjukhus.

Precis som på många andra håll har Västernorrland lång kö till somliga operationer och läget har blivit än mer problematiskt sedan närmare hälften av anestesisjuksköterskorna på Sundsvalls sjukhus slutade på grund av missnöje med löneutvecklingen.

Hittills har planerade operationer av patienter från Västernorrland skett vid två tillfällen på centraloperation vid Östersunds sjukhus. En lördag i november och en lördag i december har operatör, narkosläkare, anestesisjuksköterska, operationssjuksköterska och två undersköterskor gått in och jobbat på ledig dag mot extra betalt. Totalt var det tio patienter som fick sin behandling i Östersund.

Alla kostnader står Västernorrlands läns landsting för och Eva-Lena Bragée understryker att de extra operationsdagarna inte har påverkat verksamheten för patienterna inom Region JH. Det här har gjorts på dagar då det funnits ledig kapacitet och operationerna har skett helt vid sidan av den ordinarie sjukvården.

Det finns ett etablerat samarbete mellan sjukvården i Norrlandslänen sedan tidigare och Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå är centrum för den mest avancerade sjukvården i norr. Patienter har åkt mellan Jämtland och Västernorrland även tidigare, bland annat får en del av cancerpatienterna från Jämtlands län strålbehandling vid Sundsvalls sjukhus. Men att hela dagar på Östersunds sjukhus används för operation av patienter från grannlänet är nytt.

– Vi ser det här som starten på ett mer långsiktigt arbete för att kunna jobba så här. Vi måste få till ett bra samarbete, säger Eva-Lena Bragée.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Läs mer:

Kartläggning klar – så var julen på Östersunds sjukhus: "Lite lugnare än vanligt"

Färre patienter får åka taxi när regionen sparar

Här är årets hälsocentral i Jämtlands län