Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter kan betala kontant i kafeterian

Patienter som vill betala sitt besök på Östersunds sjukhus kontant kan numera göra det i kafeterian. Däremot inte i receptionen.

Annons

Landstinget har tidigare beslutat att sluta med kontanthantering och endast ta emot patientavgifterna genom kortbetalning eller faktura. Men det är inte tillåtet. Såväl förvaltningsrätten som kammarrätten har beslutat att Jämtlands läns landsting är skyldigt att ta emot kontanter från patienter som vill betala på det sättet. Den rättsliga prövningen gjordes sedan Mats El Kott (FP), ledamot i fullmäktige, gjort en anmälan.

Landstingsstyrelsen har sedan beslutat att receptionen i sjukhusentrén inte ska hantera kontanter, men att patienter som vill betala med sedlar och mynt ska kunna göra det på annat ställe.

I en interpellation har Mats El Kott frågat varför det så sent som i september inte gick att betala med kontanter. Svaret från Harriet Jorderud (S), landstingsråd, är att det nu är möjligt.

– De som vill betala kontant kan göra det i vår kafeteria i sjukhusentrén, säger hon.

Mats El Kott blev nöjd med det svaret.

– Det är jättebra att ni har åtgärdat det här.

Anledningen till att kontanter inte hanteras i receptionen är att det kräver en alltför stor investering, enligt Jorderud.

Annons