Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patientsäkerheten äventyras på grund av stafettläkarstoppet

/

När landstingspolitikerna i april fattade beslut om stafettläkarstopp i Östersund gjorde man det utan att ha full kunskap om situationen i primärvården.

Resultatet blir en kraftigt minskad läkarbemanning efter sommaren som ger stora konsekvenser för våra invånare, för sjukhuset och för primärvården.

Annons

Primärvården har alltid varit basen i sjukvården, nära invånarnas hem. 2010 infördes det fria vårdvalet och då förstärkte många landsting sin primärvård men i vårt län krymptes resurserna – i Östersund med 18 miljoner kronor. Primärvårdens uppdrag minskades däremot inte.

I Östersunds primärvård utökades varje heltidsläkares uppdrag med 200 patienter över en natt. Detta fick många distriktsläkare att ge upp och ett dussin läkare flyttade till sjukhuset, lämnade länet eller blev stafettläkare.

Efter denna åderlåtning har primärvården ihärdigt arbetat för att återfå fasta distriktsläkare, främst genom att anställa ST-läkare, som efter fem års arbete med handledning och utbildning blir klara.

Problemet med att få fasta distriktsläkare har inte lösts, särskilt som 14 distriktsläkare blir pensionerade de närliggande åren. I mars 2013 saknades 15 distriktsläkare av 37 tjänster i Östersunds primärvård. I glesbygden saknades 16 av 43 tjänster (de privata oräknade).

Bemanningen i mars var därmed lägre i Östersund än i Stockholm och lägre än landet i genomsnitt, inräknat fasta distriktsläkare och stafettläkare

Bemanningen med distriktsläkare påverkas av uppdragets storlek. Jämtlands län har med några andra glesbygdslän störst uppdrag i landet. Orsaken är få privatläkare, måttligt utbyggd företagshälsovård, att sjukhuset har relativt liten öppenvård och att primärvården sköter vården för samtliga sjukhem/äldreboenden (1 800–1 900 platser mot sjukhusets 300–400).

Alla hälsocentraler i primärvården vill klara sig utan stafettläkare, men dessa har vid läkarbrist räddat situationen.

Stafettläkarstoppet påverkar i tre olika steg för distriktsläkarna i Östersund. Först minskar läkarbemanningen, vilket innebär störst problem för Torvalla, Zätagränd och Frösön.

Det går inte att utföra en trygg och säker sjukvård på så låg bemanning. Därför har redan ett stort antal distriktsläkare sagt upp sig eller begärt tjänstledigt. I Torvalla försvinner alla läkare.

På Z äta gränd försvinner tre läkare, kvar blir två. På Frösön finns 3,9 läkare kvar mot normala 7,8. I Brunflo har alla begärt tjänstledigt. Odensala har två vakanser och tappar en till. I september kommer 34 000 invånare i Östersund vara utan fast distriktsläkare.

Den tredje allvarliga konsekvensen av stafettläkarstoppet är att det läggs en "död hand" över rekryteringen av nya distriktsläkare.

Helt klart är att sjukvården i Östersund får stora problem efter sommaren. Patienter från främst Torvalla men även Zätagränd, Brunflo och Frösön kommer att hänvisas till andra vårdgivare. Många patienter kommer att skickas till akuten eller till sjukhusklinikerna, där det blir långa väntetider. Patienter kan bollas mellan olika enheter. Svar på prover, remisser, röntgen kan bli liggande.

Patientsäkerheten kommer i september hotas starkt.

Det finns fortfarande möjligheter att delvis rädda situationen:

1. Häv stafettstoppet. Använd stafettläkare återhållsamt, så sjukvården fungerar.

2. Försök få tillbaka de läkare som är väg bort.

3. Lägg mer krut på att rekrytera nya distriktsläkare.

4. Se till att ST-läkarna får bra handledning och en stabil arbetssituation.

5. Minska primärvårdens uppdrag så att de budgeterade pengarna räcker till.

Våra invånare behöver en sjukvård som är säker och trygg. Den ska präglas av kontinuitet, finnas nära och vara kostnadseffektiv. All erfarenhet talar för att den vården utförs bäst i primärvården.

Olof Englund, Distriktsläkare i Lugnvik och medicinsk samordnare i primärvården

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons