Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrick Sjöö: Den här vinnaren räknade de flesta ut för ett år sedan

När jag lämnade Elitloppet förra året så sa jag och förmodligen de flesta andra:
"Nästa år vinner Nuncio Elitloppet. Hur ska han kunna förlora?"

Ni kanske kommer ihåg monsterloppet han gjorde i spåren och lyckades ändå vara med in på mållinjen som trea?

Sedan har han radat upp segrar och med insatser som har varit makalösa. Hästen kom till Stefan Melander och Catarina Lundströms gård i februari 2015 och Melander beskriver det hela som en saga.

– Står jag verkligen här? Ser du mig? sa en tagen Stefan Melander i vinnarcirkeln efter att ha sett Nuncio springa hem Elitloppet på tiden 09,2.

Att han var bästa hästen i elitloppsfinalen är det ingen som kan säga emot. När han nu slapp tredjespår och "bara" fick dödens så blev segern säker då styrande Örjan Kihlström lotsade honom först över linjen.

Den som var allra närmast att utmana var Åke Svanstedts Resolve som också måste få högsta betyg för sin insats. Nuncio, Stefan Melander och Örjan Kihlström är populära men frågan är om inte Solvalla kokat ännu mer om det blivit grönt i vinnarcirkeln?

LÄS MER: Exklusiv intervju med Åke Svanstedt under Elitloppshelgen

Nu har Nuncio sprungit in över 21 miljoner kronor och han är bara fem år. Var ska det sluta?

Den som sköter Nuncio är Catarina Lundström, bördig från jämtländska Hällesjö. Hon inledde sin travkarriär på Östersundstravet hos Jan-Ivan Eriksson. När hon körde knepiga kallblod i Östersund i slutet av 1970-talet trodde hon nog inte att hon skulle stå i vinnarcirkeln på Solvalla efter en elitloppsfinal. Nu har hon gjort det två gånger. Hon stod där även 2010 med Iceland.

När jag lämnade Solvallas elitloppshelg var jag inte lika säker som förra året när det gäller vem som vinner loppet nästa år.

Anledningen är hästen vi fick se i Fyraåringseliten. Jimmy Takter-tränade Pinkman med Yannick Gingras imponerade stort när han vann på 09,9/1609a. Som det låter på Jimmy Takter så kommer han gärna tillbaka till Solvalla nästa år med sin stjärna. Då är det förstås det stora loppet han siktar på. Då får Nuncio se upp!

Elitloppets färger går i rosa. Men frågan är om det inte blir mer rosa än någonsin nästa år med Pinkman i startlistan.

Vi var nog många på Solvalla som höll en extra tumme för Rättvikshästen On Track Piraten. Det är alltid häftigt när en liten tränare får fram en stjärna. Tyvärr hamnade On Track Piraten med Johnny Takter i sulkyn för långt bak i försöket och lyckades inte knipa en finalplats.

Nu blev Östersundstravet vinnare på att On Track Piraten inte gick två tuffa lopp. Efter försöket meddelade nämligen tränare Hans R Strömberg att han siktar på Jämtlands Stora Pris om två veckor. Där väntar 700 000 kronor och ett något enklare startfält än denna dag på Solvalla.

Nuncio är förstås det man kommer ihåg mest denna helg. Men Harper Hanovers sitter också kvar på näthinnan. Joseph Verbeeck lotsade fram Bird Parker till nytt världsrekord. 12,1 på 3180 är inget annat än sanslöst.

28 896 personer på läktarna under elitloppssöndagen visar att travsporten i Sverige kan locka de stora massorna.

Nu är bara frågan hur man ska få folk att hitta till banorna under vardagstravet? Men det är en annan historia.

► LÄS MER: Nuncio och Kihlström vann Elitloppet