Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrick Sjöö: Svårt sätta ord på den historiska måndagen

Jag fick ett omöjligt uppdrag.
Uppdraget var att sätta känslor på vad jag fick uppleva på Tele2 Arena denna måndagskväll.
Om den här texten är helt obegriplig så har jag lyckats.
Vilken sanslös historisk afton det blev.

Det blev en måndag som inleddes bland suckande AIK-fans på Skytteholms Idrottsplats. De tittade på sina svart-gula krigare som tränade efter att bara ha fått 1–1 mot GIF Sundsvall.

Nu blickade de framåt mot torsdagens match borta mot nykomlingen Östersunds FK. Tre säkra poäng skulle bärgas.

Undra vad de sa efter att ha sett Östersund på Tele2 Arena några timmar senare?

Östersunds FK visade att många i den här serien får problem när de får till sitt anfallsspel.

För oss som var på plats på Tele2 Arena är det förstås ett minne för livet. Man behövde nog knappast ens vara intresserad av fotboll för att inte sitta och njuta den här måndagskvällen på Södermalm.

Den som inte hade rysningar då Kentas "Just i dag är jag stark" dånade ut i högtalarna och nästan 32 000 personer höll allsång får det aldrig.

Jag har varit lite smårädd att hela atomsfären skulle sätta käpparna i hjulen för det jämtländska laget. Skulle de fixa den galna stämningen? Skulle de vara mentalt förberedda att spela klubbens första allsvenska i det kokande Tele2 Arena?

Att jag inte har lärt mig att Graham Potter hittills alltid ha gjort utropstecken av alla frågetecken. Så även denna afton.

Helt utan respekt sparkade Östersunds FK i gång den historiska match och spelade stundvis ut Hammarby under den första halvleken.

Det var ju faktiskt så att hemmalaget buades ut i halvlek av publiken som inte var nöjda att jämtlänningarna fick ha ett 63-procentigt bollinnehav.

ÖFK:s historiska första allsvenska mål blev en delikatess signerad Saman Ghoddos och Alex Dyer. Det målet kan vi se hur många gånger som helst.

Att ÖFK har problem med fasta situationer fick vi ytterligare ett bevis på då Hammarby fick två chanser innan man kunde sätta ledningsmålet.

På vår uppesittarkväll i torsdags fanns det viss oro från GIF Sundsvallsledare om att ÖFK kunde få problem med sitt försvar i allsvenskan. Jag förstod inte det med tanke på att de inte direkt släppte in så många mål i Superettan. Det är väl i stället att laget inte sätter sina chanser som jag ser som mer oroande. I premiären borde nog både Saman Ghoddos och Alex Dyer ha ordnat så att ÖFK gått till vila i ledning.

När det gäller GIF Sundsvall så var de ju ute efter Walid Atta, men blev snuvade på godbiten av ÖFK. Han har höjt ett redan bra ÖFK-försvar ytterligare ett snäpp.

1-1 blev ju till slut ett resultat som ÖFK får vara nöjd med. Hammarby hade betydligt fler heta chanser i den andra halvleken.

Men hur än trevlig den här kvällen var så lider jag med Jamie Hopcutt som klev in och gjorde 23 riktigt starka minuter innan en fotskada satta stopp för spel. I skrivande stund har jag ingen aning om hur illa det var. Han är hur viktig som helst för det här laget så jag hoppas inte behöva sätta upp honom på långskadelistan. Som lök på laxen klev också Gabriel Somi och Ronald Mukibi av på grund av skada.

Aldrig får man vara riktigt glad. Ska det bli en repris på fjolårets skadebekymmer?

Nu laddar vi om mot AIK på Jämtkraft Arena på torsdag.

Då kommer AIK upp med ett par busslaster med fans.

Hoppas att jämtarna både på planen och på läktaren visar vilka som äger arenan då!

Läs mer:

ÖFK chockade fotbollseliten: "Östersund är här nu. Herrejävlar"

Succépremiären! Experterna hyllade ÖFK: "Vilken fotboll"

Martin Nilsson: "ÖFK har satt sin prägel på allsvenskan"

Här är betygen på ÖFK-spelarna i premiären

Se höjdpunkterna från Hammarby-ÖFK:s 1-1

Se ÖFK:s supersköna kvitteringsmål