Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrick Sjöö: Varför måste travsporten gömma undan ungdomarna?

Fredagens lunchtrav inför den stora elitloppshelgen på Solvalla brukar vara något av en rejäl förfest. Men nu regnade mycket av elitloppskänslan bort.

Jag snackade med Erik Adielsson på stallbacken och även han hade svårt att hitta elitloppskänslan.

Men den kommer. Var så säkra.

En som satte ribban inför helgen var Björn Goop som slog till med en trippel i ruskvädret. The Patriot, Tenedor och Mellby Dashing var alla först i mål och då ska man ha i åtanke att de två sistnämnda gjorde årsdebut.

Dessutom aviserade Björn Goop fina vinschanser med Next To None Sib och Basic i lördagens V75-omgång.

Som om inte det var nog så berättade han också att Timoko, som startar i söndagens elitlopp, nog aldrig känts bättre än han gör just nu.

Det är läge att det blir en riktig Goop-helg.

Det pratas ofta att vi måste få fram fler ungdomar inom travet. Men när man väl har chansen att visa upp dem för storpublik så väljer man i stället att gömma undan dem.

Den här fredagen avgjordes Solvallas gymnasieutmaning med flera unga kuskar som precis tagit sin examen från travskolan. Loppet avgjordes som lopp sju, utanför V65-kupongen, då många åskådare redan lämnat huvudstadsbanan. Hur ska svensk travsport ha det? Är ungdomarna viktiga?

Hur som helst så fick de som stannat kvar på Solvalla se ett roligt lopp när Matilde Herleiksplass tryckte sig till ledningen med Cantab G.T. och kunde hålla undan hela vägen. Det här var första gången som Wångenstudenten körde på Solvalla och hon gjorde det som ett fullblodsproffs.

Det blev för övrigt succé för Wången vars elever också knep övriga platsplaceringar. Ola Röstad Haga var tvåa med Speedy Goldina och Erika Bolme trea med Polansky Bi.

Varför inte ett morgonlopp på elitloppssöndagen nästa år så den stora Solvallapubliken får värma upp med att se travets framtid göra upp?

Nu väntar 30 lopp till innan elitloppshelgen 2016 är över. Fina V75-finaler väntar i morgon, men själv ser jag fram emot styrkeprovet Harper Hanovers mest. Ska någon kunna stoppa Mellby Viking?

Frågan som alla också ställer sig är om någon kan stoppa Nuncio?

Jag minns inför förra året när jag skulle leka mästertippare och skrev att jag var övertygad om att vi skulle få höra den norska nationalsången efter finalen. Men B.B.S.Sugarlight hade inte något med utgången att göra då. Nu är den amatörtränade 7-åringen lite av en outsider. Jag sträcker mig inte längre än att jag tycker att han ska räknas.

På Stig H Johansson gård i Stora Alby står den amerikanske gästen Resolve. Under fredagsförmiddagen var han ute på sitt sista jobb inför elitloppet tillsammans med sin tränare Åke Svanstetdt. Enligt uppgift var det en mycket nöjd Svanstedt som klev av sulkyn. Vilket liv det skulle bli om han gästar Sverige och fixar en elitloppsseger.

Dalahästen On Track Piraten är det nog många som håller tummarna för. Förra året var han ytterst nära att gå till final. Att en Hans R Strömberg som liten tränare från Dalarna skulle vinna elitloppet slår det mesta ändå.

När krutröken har lagt sig så står nog ändå Nuncio i vinnarcirkeln. Som han såg ut senast är det svårt att se honom förlora.

Men som sagt. Jag har haft fel förr.