Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Oksanen: Den engagerade parlamentsrösten för Norra Sverige har tystnat

Han slutade mitt i steget, sjukdomen till trots var han aktiv i sitt politiska värv in i det sista. I en tid då Europa behöver vänner som socialdemokraten Jens Nilsson är han redan saknad.

Med tron på att samarbete gör Europa och Sverige bättre var Jens Nilsson norra Sveriges Europaparlamentariker. En konstruktiv röst för den europeiska vardagen i de mest EU-kritiska trakterna.

Jens Nilsson var dessutom en varm, engagerad och rolig person att ha samtal med i Europaparlamentets korridorer. Bland oss journalister sågs han som en parlamentariker som verkligen kunde sina grejer och hade koll på hantverket i lagstiftningen. Dessutom alltid jordnära i mötena. Det är så jag kommer att minnas Jens Nilsson, med sina röda hängslen.

Läs mer: Före detta kommunalrådet Jens Nilsson har avlidit

Våra vägar korsades långt tidigare än när han tillträdde som Europaparlamentariker efter att Lissabonfördraget trädde i kraft 2011.

Då var han EU-engagerat kommunalråd i Östersund som satt i EU:s regionkommitté och jag var reporter på SVT, först i Umeå och sedan i Bryssel.

Från att han tog plats i parlamentet och sedan blev omvald i valet 2014 så kom vi att träffas vid flera tillfällen i Bryssel och Strasbourg, både före och efter att jag blivit ledarskribent på en ledarsida med en annan politisk kulör än den som Nilsson företrädde.

Lyfte fram perspektiven från Norra Sverige i Europapolitiken.

Att vi hade olika syn på arbetsmarknad och sociala pelaren var aldrig som skymde att vi var överens om vikten att lyfta fram perspektiven från Norra Sverige i Europapolitiken.

De flesta i Östersund minns nog Jens Nilsson mer från tiden som kommunalråd, från 1994 till 2010. Sexton år, en lång tid i dagens politiska hastighet där tempot är uppskruvat som aldrig förr. Det kommer att bli mer sällsynt i framtiden att se politiker vara verksamma på samma post så länge i framtiden.

Den som enligt listordningen står på tur att efterträda Jens Nilsson som Europaparlamentariker är FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.

Jens Nilsson blev 69 år, och närmast sörjande är hustru och dotter.

Se även: Så minns kollegorna Jens Nilsson

[+] Så minns vi Jens Nilssons gärning – se hans liv i bilder