Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Oksanen: Wallström, we have a problem

Wallström, we have a problem.
Det är en parafrasering, av vad som egentligen är en felcitering, av vad besättningen på månexpeditionen Apollo 13 rapporterade hem till NASA i Houston. En oväntad olycka som orsakar en kris. Rymdfärden kunde inte genomföras enligt plan.

För Sveriges utrikesminister och hos en del på utrikesdepartementet har den stora planen varit Sveriges säkerhetsrådsplats. Där skulle skenbilden av Palmes utrikespolitik få blomstra. Den här ledarsidan har försvarat kampanjen att ta plats i FN:s Säkerhetsråd eftersom det är högst rimligt att Sverige sitter vid bordet. Det är bra för Sverige, det är bra för svensk säkerhet och det är bra för världen. Eller kanske snarare var.

Läs mer: Säkerhetsrådsplatsen är bra för Sverige

Det som oroar är signalerna som blir allt starkare att säkerhetsrådsplatsen sker på bekostnad av Sveriges säkerhetspolitiska intressen i en tid som förändras snabbt till det sämre. Och där FN:s säkerhetsråd inte kommer vara en del av lösningen, utan en del av problemet.

Men först till det som borde skapa katastrofkänsla hos UD.

Donald Trump blir USA:s president. Trump har i valrörelsen signalerat att han är emot klimatavtalet, han tror på nollsummespel, han tror inte på kollektiva lösningar som FN och han sätter ett protektionistiskt USA ogenerat först.

Sveriges säkerhetsrådsplan har byggt på nära relation med USA och Margots vän Hillary Clinton. Samtidigt har man kommunikativt försökt rida på Palmenostalgi och signalera en ”oberoende röst”. Tanken bakom det indiska reptricket är att EU-medlemmen Sverige då skulle kunna placera sig i en medlande roll och därigenom åstadkomma konkreta resultatet.

Det är i det ljuset som viss upptining i den politiska kommunikationen med Ryssland kan ses.

Men bakom retoriken finns också en rad osynliga, såväl som synliga, signaler som är märkliga.

Som att EU-arbetet nedprioriterats när det är FN som ska gälla.

Regeringens mumlande kring NordStream2 är en annan. Försvarsmaktens varningssignaler om att upplåta hamnar för bygget ljuder högt. Men inte kan det kommunala självstyret få gå före nationens intressen?

En osynlig signal är mumlet på olika departement och myndigheter om att säkerhetsrådsplatsen innebär att statsmakten tänker tala tyst om hot från Ryssland efter årsskiftet.

Lösningen skulle vara så enkel, svenska staten hyr hamnarna av Gotland och Karlshamn och därigenom kan inte det ryska statliga energibolaget Gazprom som äger NordStream2 hyra hamnarna.

En osynlig signal är mumlet på olika departement och myndigheter om att säkerhetsrådsplatsen innebär att statsmakten tänker tala tyst om hot från Ryssland efter årsskiftet. Locket på alltså, vilket kommer att leda till två förlorade och farliga år.

Bara att den bilden finns är ett varningstecken, än större om det är korrekt uppfattat.

En annan signal har getts i kontakter mellan UD och företagare där UD-tjänstemän duckar på frågor om situationen i Ryssland för svenska företag, och där oviljan att tala klartext är övertydlig.

Sedan kan man titta på vad som görs. Regeringens styrning sker på två sätt; antingen genom budget eller tydliga regleringsbrev. Pengamässigt blev höstbudgeten en kalldusch.

Mest uppmärksammat är förstås att det bara blev extraanslag till Försvarsmakten för att lösa en del av den havererade kanonaffären med Norge.

Men även när det gäller mjuka frågor finns saker som borde ha fått större uppmärksamhet. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap fick inte begärda anslagsökningar på 80 miljoner, och inga extra pengar för att det psykologiska försvaret ska möta påverkan.

Ett annat exempel är att Svenska Institutets Östersjöprogram fick minskat anslag med 5 miljoner kronor. Det leder till att SI säger upp åtta personer och flyttar kontoret från Visby. Östersjöprogrammet är den svenska rösten, den svenska berättelsen och ska nå rysktalande målgrupper i Baltikum, Vitryssland, Ukraina samt Ryssland.

Det är också ett sätt att möta desinformation om svenska förhållanden. Hur man ska kunna öka insatserna med minskade medel är en ekvation som är utmanande. Att dessutom minska statlig verksamhet just i det här området, just nu på Gotland går inte heller ihop.

Statens stuprör saknar hängrännor.

Men allvarligast är att medan Tyskland, Polen, Estland, Lettland och Litauen kraftigt ökar försvarsutgifterna och Finland utlovar en ökning av armén så skickar Wallström ett budskap till Kreml av ett helt annat slag i en intervju i Expressen:

Men vi kan ju inte heller vara med i någon slags rustningsrace. Det tror jag inte hjälper någon. Vi behöver pengar till väldigt mycket annat just nu.”

Det som Wallström gör är att öppet bejaka de pacifistiska analyserna som levererats bland annat av Svenska Freds och Sveriges Fredsråd, den sistnämnda organisationen har för övrigt företrädare som öppet delar rysk desinformation.

Detta undergräver också försvarsminister Hultqvists arbete med att hålla en trovärdig försvarslinje med avskräckning. Bilden blir då att regeringen saknar gemensam linje. Och det är ett illavarslande svaghetstecken i en tid då även en medelstor hund måste ha en big dog-attitude.

Lyssna på Podd72: Trump blir president, kommer vintern nu?

Sen kom Trump.

Nu kommer Washington och Moskva att styras av två nollsummespelande machokarlar som är så långt från den feministiska utrikespolitiken man komma.

”Det är fenomenalt hur nära de är till varandra när det kommer till konceptuell uppfattning av utrikespolitiken”, myste Kremls talesperson Demitrij Peskov i rysk TV i torsdags.

I det läget är små stater, just små stater.

Det går inte att utesluta ett scenario som innebär att Trump och Putin gör upp på Jalta om en ny säkerhetsordning. En ordning som stryker ett streck över Helsingforsavtalet från 1975; om okränkbara gränser, territoriell integritet och respekt för inneboende rätt för suveränitet. På den vilar hörnpelaren i svensk säkerhetspolitik.

Att i det läget låta hökarna på UD naivt fortsätta med bara en del av Palmenostalgin är direkt farligt. Palmes sista 80-talsregering lade 2,6% av BNP på försvaret, medan den sista 70-talsregeringen lade 3,1%. Palme var inte bara idealist, utan också realist.

Läs mer: Nej regeringen, 12 kanoner löser inte Sveriges försvarsproblem

Och när Margot Wallström hånar Natoanhängare efter Trumpsegern med "Jag skulle väl tro att de biter på naglarna just nu” så borde det vara Wallströms nagelband som är sönderbitna. För Wallström lämnar inget svar på frågan hur hon tänker sig att Sverige blir säkrare med att vara bilateralt beroende av ett USA under Trump, när det inte ens finns något fördrag att falla tillbaka på.

Trump har dissat de Natomedlemmar som inte når 2% av BNP i försvarsbudgeten. Vad är då ett avtalslöst litet land som är på väg ned under 1% av BNP värt?

Oviljan att ta itu med egna hemläxor är mycket farligt, och i förlängningen också ett hot mot det demokratiska statsskicket. Att hänga upp sig på samarbete med enbart Finland är för litet med ett revanschistiskt Ryssland som drömmer om imperieåterställning.

Ska en alternativ svensk säkerhetspolitik, som både är krigsavhållande och som skapar säkerhet, kunna skönjas borde Margot Wallström och Finlands utrikesminister Timo Soini tillsammans resa till Tallinn, Riga, Vilnius, Warszawa, Köpenhamn och Oslo.

Vi må vara svaga var och en med våra geografiska lägen och brister av olika slag. Men det som kan förkortas NBP9 (Norden-Baltikum-Polen 9) har en BNP som är större än Rysslands och har halva Rysslands försvarsbudget.

Läs mer: Skönheten och Odjuret har blivit en svensk-finländsk Disneysaga

Har vi vårt försvar gemensamt skulle vi kunna åstadkomma mycket större effekt än i dag. Det skulle vara enklare att åstadkomma om alla var med i Nato.

Men politiskt är dagens polska regering en svag punkt och så förstås Sverige…

Vem i socialdemokratin har modet att säga det till Arvfurstens palats medan tid ännu är?

Apollo 13:s exploderande syretank gjorde att månlandningen fick avbrytas. Det primära målet blev att besättningen skulle komma tillbaka till jorden, levande.

Wallström, we have a problem.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar