Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Patrik Sandell på poängjakt i Cyperns tuffa ”överlevarrally”

Först 13 ­asfaltsmil – med grusdäck. Sedan 21 mil på löjligt kurviga grusvägar kryddade med mängder av vassa, stora stenar som var och en kan sätta stopp för din framfart.

– Det här är ett överlevarrally, säger Patrik Sandell om Cyperns VM-tävling.

Efter VM-segern på kalla och isiga vägar i Norge är det dags för helt nya förutsättningar för Patrik Sandell – på fredag startar deltävling nummer två på ett nära nog somrigt Cypern.

– I centralorten för rallyt (Limassol på cypriotiska sydkusten) har det varit 20 grader varmt och soligt ... men uppe i bergen där många av sträckorna går är det lite svalare och vi har även fått lite regn.

Regn vill nog förarna gärna slippa på fredag – förutsättningarna är nämligen tuffa nog ändå.

– Det är ett speciellt läge för oss på fredag, vi ska köra sex sträckor på sammanlagt 13 mil – allt på asfalt trots att vi bara har grusdäck att tillgå.

Tycker ni att det låter slirigt? Lägg då till att specialsträckorna är synnerligen krokiga.

– Det är krokigt nåt så förbenat, vi kommer verkligen att stå på tvären i kurvorna.

– Och sen handlar det också om att få däcken att räcka hela dagen, asfalten kommer att slita hårt.

Det han har att hushålla med är två reservdäck på de tre första sträckorna och två på nästa tre. Det troliga är att Sandell slänger på nya framdäck inför de tre mil långa tredje och sjätte sträckorna.

– Jo kanske det ... men samtidigt är det 13 av totalt 34 mil, hänger du inte hyfsat med i tempot på fredagen är det kört.

I helgen är det svåra grusvägar som gäller.

För Sandell är Cypern en helt ny plats att köra på, och det gäller för de flesta av konkurrenterna också. Ändå han kunnat förbereda sig på ett intressant sätt - hemma i tv-soffan.

– För första gången har vi fått en film inifrån en bil som kör alla sträckorna, det har varit riktigt bra. Man kan förstås inte lära sig sträckorna men man får ändå en uppfattning om dem.

Det finns dock en förare som kan terrängen lite bättre än de andra, och honom utnämner Sandell till något av en favorit.

– Nasser Al-Attiyah från Qatar har tävlat mycket på Cypern de senaste fyra åren ... han kommer att köra fort i helgen.

– Japanen Toshi Arai blir nog farlig liksom Armindo Araujo från Portugal ... men nu när vi kör på grus är det väldigt många namn som räknas i segerstriden.

1) Patrik Sandell, Sverige, 10 poäng, 2) Eyvind Brynildsen, Norge, 8 poäng, 3) Martin Prokop, Tjeckien 6 poäng.