Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

PB:s kulturpris till Ulla Oscarsson

Jamtlis mångåriga medarbetare Ulla Oscarsson tilldelas Regionförbundet Jämtlands läns Kulturpris till Peterson-Bergers minne på 30 000 kronor.

Det är ett längre namn för det pris som tidigare delades ut av landstinget, innan Länskulturen sorterades in under Regionförbundet.

Oscarsson får priset för sitt "unika arbete att förmedla Jämtlands och Härjedalens kulturarv genom utställningar, projekt, skrifter och inte minst i möten för diskussion och lärande".

Man påpekar att hon i decennier verkat för och påverkat Jamtlis gestaltning, samt att hon arbetat med Forngården i Överhogdal och på Härjedalens Fjällmuseum.

"Förståelsen för kvinnors textilarbete har tack vare Ulla lyfts fram på många olika sätt" skriver man och pekar även på hennes praktverk "Kvinnomöda och skaparglädje".

• Regionförbundet delar även ut sitt Samiska stipendium till Tanja Nordfjell.

• Regionförbundets Kulturstipendium på 10 000 kronor vardera till P-B:s minne 2013 tilldelas konstnären Linda Svedberg, dansaren Flavia Devonas samt musikerna Peter Knudsen, Magnus Vikberg och Patrik Backlund.

Utmärkelserna kommer att delas ut vid en trädgårdspicknick och konsert i Gaaltijes park i Östersund under yranveckan tisdag 23 juli.

Kulturstipendiet har delats ut sedan 1966 och kulturpriset sedan 1990.