Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Peab polisanmält av Östersunds kommun

Peab är misstänkt för olovlig miljöverksamhet sedan de tippat jord, sten och asfalt tillsammans med en rad olika fraktioner som kräver återvinning eller deponi.

– Vi misstänker brott mot miljöbalken och har därför polisanmält Peab, säger miljöchef Jari Hiltula.

Det är på I5:s gamla övningsområde cirka 500 meter norr om jämtkraft Arena som Peab lagt upp jordmassor och sten men även annat avfall.

– Vår bedömning är att det minst rör sig om 45 000 ton avfall, men vi har inte definierat om det rör sig om deponi eller mellanlagring. Båda kräver tillstånd, och vilket det är får nu åklagaren hantera, säger miljöchef Jari Hiltula.

Tillstånd för mellanlagring krävs redan vid 30 000 ton. Återvinns inte massorna inom tre år, så är det deponi hävdar miljöchefen.

– Vi var där i torsdags och såg asfalt, elkablar, dräneringsrör, motorvärmarstolpar, kakel, cementrör och rivningsavfall tillsammans med stora mängder jordmassor. Vi såg ingen åtskillnad mellan de olika fraktionerna. Allt var hopblandat.

På Fältjägaren Fastigheter som ägs till 100 procent av Peab är vd Daniel kindberg irriterad över att kommunen inte kontaktat Peab och Fältjägaren innan polisanmälan gjordes.

– Vi är samarbetspartners med kommunen och då kan jag tycka att de skulle ha hört av sig och pratat med oss först säger Daniel Kindberg.

När ÖP åker till tippen möter vi en man som klättrar runt med mätutrustning, och vi undrar vad han gör.

– Jag mäter in den här förbannade jordhögen med GPS för att volymbestämma hur många kubikmeter massor som ligger här, säger mättekniker Johnny Olsson.

Det mesta av de här massorna är från Tallbacken och ska användas på andra håll tids nog, och han beklagar att det är andra har dumpat avfall på platsen.

– Det är säkert nybyggarna på Tallbacken som tippat här. Vi städade upp i förra veckan och nu på förmiddagen har vi kört bort högarna.

Under måndagen träffade miljöchefen och två miljöinspektörer företrädare för Peab och Fältjägaren Fastigheter.

– Vi är bara överens om vi inte är överens, säger Daniel kindberg.

– Mellanlagring eller deponi kräver tillstånd, och har man en sådan här verksamheten så måste de se till att folk inte kör dit avfall, säger Jari Hiltula.